Razvoj

Od početka pandemije u SAD čak 56 novih milijardera

Iako je novi koronavirus uništio živote, ušteđevinu i mala preduzeća orgomnog broja Amerikanaca, godina u finansijom smislu nije bila loša za sve.

U periodu između sredine marta i 22. decembra SAD su dobile 56 novih milijardera, ukupno 659, a njihovo bogatstvo se od početka pandemije uvećalo za preko trilion dolara, pokazuje decembarski izveštaj koji su zajedno izradili Institut za političke studije i organizacija "Amerikanci za poresku pravičnost"

Izveštaj izrađen na osnovu podataka koje je prikupio "Forbs" pokazuje da milijarderi poseduju bogatstvo od oko četiri triliona dolara, što je otprilike dva puta više od svega onoga što poseduje 165 miliona najsiromašnijih Amerikanaca. Deset najbogatijih milijardera zajedno ima preko trilion dolara, prenosi B92.

Među novim milijarderima nalaze se poznata imena kao što su Džef Bezos, Ilon Mask i Bil Gejts, zatim Kanje Vest i Tajler Peri. Oni su, međutim, izuzeci, a većina novih milijardera su ljudi iza čijeg bogatstva stoji poslovanje na berzi. Među njima je i bivša supruga Džefa Bezosa Skot Mekenzi, čije se bogatstvo iz dana u dan uvećava upravo zahvaljujući berzi.

Ključni pokretač uvećavanja njihovog bogatstva bio je neviđeni odgovor monetarne politike na stabilizaciju finansijskih tržista u ranim danima pandemije, koji je podstakao rast na berzi. Kada se Volstrit našao na ivici panike u martu, Federalne rezerve su se umešale obećavajući niske stope i održavanje likvidnosti.

Kombinacija "lakog" novca i nagle promene ekonomske aktivnosti, koja je favorizovala digitalnu trgovinu, komunikacije, edukaciju i poslovanje, dala je neočekivani vetar u leđa tehnološkim firmama - startapima i velikim kompanijama.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!