Razvoj

Od koncesije aerodroma državi 417 miliona, građanima 84 miliona evra

Ukoliko u narednih 60 dana, koliko je zakonski rok, francuska kompanija “Vinci Airport” potpiše ugovor o koncesiji sa Vladom Srbije, u narednih 25 godina Aerodrom "Nikola Tesla" će biti jedan od, za sada, 37 aerodroma kojima upravlja ovaj konglomerat.

Za ovo će “Vinci” morati da plati jednokratnu naknadu od 501 milion evra, zatim godišnju koja će se kretati od pet do 16 miliona evra sa projektovanim rastom putnika, kao i da uloži 732 miliona evra tokom narednih četvrt veka u razvoj aerodroma.

Od ovih pola milijarde evra, država koja je vlasnik 83 odsto akcija Aerodroma "Nikola Tesla" prihodovaće 417 miliona evra, dok će mali akcionari, institucionalni investitori i fizička lica, inkasirati oko 84 miliona evra. To znači da će vlasnici akcija Aerodroma dobiti dividendu od 1.740 dinara (ili 14,6 evra) po akciji, piše list “Danas”.

Ovo je svakako više nego što je najavljivano, ali i daleko više od ponuda, koji su dobijali aerodromi u regionu. Recimo Aerodrom u Zagrebu čiju koncesiju je dobio konzorcijum sa još jednom francuskom kompanijom na čelu ADP (Airport de Paris) je prihvatio ponudu od ukupno 865 miliona evra za koncesiju na 30 godina, dok je recimo ljubljanski aerodrom "Jože Pučnik" prodat za 235 miliona evra nemačkom “Fraportu”.

 

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!