Agro svet

Od jeseni sredstva iz IPARD fonda za poljoprivrednike u Srbiji

Srbija ubrzano radi na uklanjanju nedostataka, koje je uočila Evropska komisija u vezi kapaciteta Uprave za agrarna plaćanja, koja je preduslov za korišćenje pretpristupnih fondova EU za poljoprivredu (IPARD), izjavio je Danilo Golubović iz kabineta ministra zaduženog za evropske integracije.

Nakon dolaska i nalaza revizije Evropske komisije, svi učesnici u tom poslu iz ministarstava poljoprivrede i finansija rade na tome da se uklone uočeni nedostaci, kazao je savetnik u kabinetu ministra bez portfelja zaduženog za evropske integracije.

Golubović je rekao i da je vlada napravila IPARD grupu na čelu sa ministarstvom finansija i da se svakih 14 dana analizira šta je do sada urađeno.

"Urađeno je dosta i sada stvari idu u dobrom pravcu", rekao je Golubović novinarima na marginama brifinga o poglavlju 11 (o poljoprivredi i ruralnom razvoju) u pregovorima sa EU, koji su organizovali EU Info centar i projekat PLAC II.

Dodao je da je u toku rekonstrukcija zgrade “Srbijašuma” gde bi trebalo da se rade prve dve mere iz programa IPARD.

Plan je da se do kraja avgusta završi rekonstrukcija i da se potom ponovo Evropska komisija pozove u reviziju.

"Kada će to biti, zavisi od Evropske komisije, a nakon njihovog dolaska, kao i parcijalno, kako bude završen određeni deo aktivnosti, obaveštavaćemo javnost, jer ne želimo više ništa da predviđamo", kazao je Golubović dodajući da "pojedine stvari ne zavise od nas, već od onih koji će vršiti kontrolu".

Po njegovim rečima, paralelno se radi i edukacija novozaposlenih u Upravi za agrarna plaćanja.

"Javnost željno očekuje početak aplikacija za IPARD, ali je bitno da taj posao bude pre svega odrađen dobro", zaključio je savetnik ministra zaduženog za evropske integracije.

Prvi konkursi za program IPARD II očekuju se na jesen. To je program bespovratnih sredstava EU za razvoj sela za period 2014-2020. godine od ukupno 230 miliona evra.

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!