Energetika

Od decembra kreće isporuka ruskog gasa u Kinu preko gasovoda “Snaga Sibira”

Ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik Kine Si Đinping učestvovaće u ceremoniji otvaranja gasovoda "Snaga Sibira" u decembru putem video-linka.

"Putin i Si Đinping će u decembru putem video-konferencije dati znak za početak isporuka ruskog prirodnog gasa u Kinu preko istočnog kraka gasovoda", rekao je novinarima pomoćnik šefa Ruske Federacije Jurij Ušakov.

Ušakov je dodao da dve zemlje uspešno sarađuju i u drugim projektima u energetskoj sferi, prenosi Tanjug.

“Gasprom” i Kina su kao datum za zvanično puštanje u rad gasovoda "Snaga Sibira" utvrdili 2. decembar, rekao je ranije jedan izvor upoznat s planovima kompanije. Prvobitno je otvaranje gasovoda bilo planirano za 20. decembar.

Gasovodom "Snaga Sibira" biće transportovan prirodni gas iz ogromnog nalazišta nafte i gasnog kondenzata Čajanda u Jakutiji i nalazišta gasnog kondenzata Kovikta u Irkutskoj oblasti, u Istočnom Sibiru, za isporuke na domaćem tržištu (preko Habarovska do Vladivostoka) i dalje za izvoz u Kinu.

Takozvana istočna trasa gasovoda predviđa isporuku 38 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje u Kinu u periodu od 30 godina.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!