Trgovina

Od američkih carina Kini profitiraće EU

Dodatne američke tarife na uvoz robe iz Kine kojima preti predsednik Donald Tramp negativno bi se odrazile na Kinu, dok bi istovremeno donele umerenu korist SAD-u, Evropi i Velikoj Britaniji.

Međutim, uzvratne kineske tarife mogle bi da preokrenu korist SAD-a u štetu i da donekle ublaže kineske gubitke i omogućile istovremeno Velikoj Britaniji i Evropskoj uniji da izvuku još veće koristi, pokazuje najnovija računica nemačkog Instituta IFO.

“Ukoliko dodatne američke tarife na uvoz iz Kine izazovu pad kineskog izvoza, države članice EU bile bi u situaciji da više izvoze u SAD. Međutim, i pozitivni efekti za Veliku Britaniju, EU i SAD, kao i negativne posledice za Kinu su ograničene”, kaže Marina Štajninger, istraživač IFO instituta.

Prema prvom scenariju, ako SAD uvedu 10-procentnu carinu na preostali uvoz iz Kine vredan 300 milijardi dolara, to bi Nemačkoj donelo dodatni prihod od 94 miliona evra, Francuskoj 129 miliona evra, Italiji 183 miliona, Španiji 25 miliona i Velikoj Britaniji 86 miliona evra, navodi se u saopštenju IFO instituta dostavljenom Tanjugu.

Ukupna korist za 28-članu EU iznosila bi 1,5 milijardi evra i a za SAD 1,8 milijardi evra. Kina bi imala gubitak u iznosu od 24,8 milijardi evra.

Prema scenariju broj dva, ukoliko Peking uzvrati uvođenjem 10-procentnih carina na američki uvoz, Kina bi mogla da zabeleži smanjenje štete na 21,6 milijardi evra, dok bi se dobitak SAD-a pretvorio u minus od 1,5 milijardi evra. Velika Britanija i EU bi i u ovom slučaju "trljale ruke" i najviše profitirale. Nemačka bi zabeležila dodatnih 323 miliona evra prihoda, Francuska 168 miliona evra, Italija 231 milion, Španija 25 miliona, a Ujedinjeno Kraljevstvo 58 miliona evra. Ukupna korist za 28-člani blok iznosila bi 1,7 milijardi evra.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!