Energetika

Od 3. juna kupovina struje za privredu i do šest godina unapred

Trgovina finansijskim derivatima – fjučersima – na tržištu električne energije u Srbiji počinje 3. juna, a omogućiće privrednicima istu cenu struje na duži rok.

To će doprineti predvidivom poslovanju, rečeno je na skupu SEEPEX-a (berza električne energije) u Privrednoj komori Srbije.

Već nekoliko godina u Srbiji postoji berza električne energije, ali se do sada trgovalo po spot cenama, odnosno kupovalo se dnevno, a uvođenje fjučersa omogućiće da se po ugovorenoj ceni i uslovima kupuje i do šest godina unapred.

Finansijski derivati su način kontrole rizika za sve učesnike na tržištu, što je pogotovo važno za tržište električne enegije zbog velike volativnosti cena – znamo da je ta cena vrlo promenljiva i zavisi od mnogo faktora, objasnio je izvršni direktor SEEPEX-a Miloš Mladenović.

On je dodao da će fjučersi pružiti mogućnost kompanijama za kontrolu rizika i bolje planiranje dugoročnog poslovanja. Ocenio je da je uvođenje fjučersa još važnije za ukupni investicioni okvir u Srbiji.

Naime, prvi put će postojati dugoročna referentna cena električne energije jer je „do sada SEEPEX kao berza pružao referentnu cenu za dan unapred, dok će sada postojati referentna cena za godinu, pa čak i do šest godina unapred.

Fjučersi su, u stvari, kupovina energije u budućim uslovima poslovanja, što je praktično kao neki vid osiguranja, rekao je savetnik predsednika PKS-a Miroslav Lutovac, i objasnio da će privrednici moći da svoje poslovanje u narednim godinama postave predvidivo sa stanovišta troškova cene električne energije.

Kada prihvate ponuđenu cenu, kompanijama će ona biti garantovana bez obzira na to šta se dešava na globalnom tržištu električne energije, rekao je Lutovac, i dodao da će tako troškovi biti predvidivi i stabilan osnov za investicije.

Na berzi električne energije u Srbiji finansijski derivati – fjučersi, pojaviće se u saradnji s najvećom berzom derivata u Evropi – Europian Energy Echange.

SEEPEX u Srbiji radi već nekoliko godina, a Lutovac ocenjuje da je „u poslednje vreme stao na noge i da je određeni broj transakcija opravdao njegovo postojanje”.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!