Finansijske usluge

Od 2024. godine novi dizajn novčanica evra

Predsednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard zatražila je od 19 stručnjaka iz članica Evrozone, po jednog iz svake zemlje, da do 2024. godine izaberu novi dizajn novčanica te valute.

Trenutno se na novčanicama nalaze prozori, vrata i mostovi. ECB kaže da su bazirani na različitim epohama i stilovima.

Novi dizajn će osmisliti panel savetnika koji će biti sazdan od eksperata iz mnogih područja - od umetnika i dizajnera do fizičara i arheologa, a novčanicama će se promeniti izgled kako bi postale pristupačnije Evropljanima svih starosnih grupa i kultura.

Nakon što panel osmisli nova vizuelna rešenja, ECB će ih dati na javnu raspravu. Uslijediće konkurs nakon kojeg će se održati dodatne konsultacije, a konačnu odluku o izgledu novih evro novčanica doneće Upravno veće ECB-a, telo koje inače donosi odluke o kamatnim stopama i sličnim pitanjima.

Odluka o redizajnu dolazi nakon što je odluka ECB-a o mogućnosti implementacije novog digitalnog evra zabrinula mnoge i potencijalno nagovestila smrt fizičkog novca.

Lagardova je naglasila da se novčanice neće ukinuti, prenosi B92.

"Novčanice ostaju. One su taktilni i vidljivi simbol zajedničke Europe, pogotovo u vremenima krize, a još su uvek izuzetno tražene. Nakon 20 godina, vreme za reviziju izgleda naših novčanica kako bismo ih učinili pristupačnijima Evropljanima svih starosnih skupina i kultura“, rekla je Lagardova.

Trenutno je u opticaju 27,6 milijardi evro novčanica koje vrede više od 1,5 biliona evra.

Najviše je novčanica od 50 eura, kojih ima 13,4 milijardi, a slede ih novčanice od 20 evra, kojih ima 4,5 milijardi. Novčanica od 100 evra ima dve milijarde, a isto je toliko i novčanica od 10 i pet evra. Novčanice od 200 i 500 su ređe, a svakih ima po jednu milijardu.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!