Projekti

Od 2022. godine jedinstvena radna dozvola za Otvoreni Balkan

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je da Srbija, Albanija i Severna Makedonija od sledeće godine mogu da računaju na jedinstvenu radnu dozvolu i jedinstveni informacioni sistem za svoje građane.

"Imamo problema sa radnom snagom. Tržište rada postaje zaista problematično. Moramo da nađemo, da bi širili poslove, da bi sklapali nove poslove, moramo da imamo prostor na kojem ćemo te poslove da realizujemo i ljude sa kojima ćemo te poslove da realizujemo", naveo je Čadež.

"Imamo transport koji je sve skuplji. Ono što je već urađeno u okviru Otvorenog Balkana, skraćen je put otkada je počela inicijativa do danas, između ove tri zemlje, put kamiona, robe, koja počinje da odlazi od Albanije i dolazi do Srbije, za jedan ceo dan. To je zaista uštedelo novac kompanijama", rekao je Čadež.

Istakao je da od sledeće godine može da se računa na jedinstvenu radnu dozvolu i jedinstveni informacioni sistem za građane Otvorenog Balkana.

"Usvaja se i mapa puta sa veoma konkretnim zadacima, šta uraditi da se nijedan kamion više ne zaustavlja na granici i to je ono što omogućava našoj privredi da raste", naglasio je Čadež.

Poručio je da inicijativom Otvoreni Balkan region ima jako dobru podlogu za nove investicije, pošto strani investitori ne posmatraju samo jednu zemlju, već gledaju region koji ili ima ili nema dobre uslove.

Čadež je naveo da su se u Beogradu našle 22 kompanije iz Srbije, Albanije i Severne Makedonije koje se bave različitim oblastima.

"Od poljoprivredne proizvodnje, metalske industrije, elektronike, informatike, građevinske industrije. Oni sami kažu, nama je to potrebno. Te kompanije sa kojima danas razgovaramo zapošljavaju 50.000 ljudi. Kreiraju 50.000 radnih mesta u regionu trenutno i zainteresovane su da idu dalje. One su shvatile da ova inicijativa zaista ima smisla", istakao je Čadež.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!