Društvo

Od 1.maja građani će dobijati digitalne kovid sertifikate

Premijerka Ana Brnabić najavila je da će vakcinisani građani Srbije od subote, 1. maja, dobijati digitalne kovid sertifikate.

Ti sertifikati treba da omoguće putovanje vakcinisanih građana.

Brnabić je prenela da se do sada u Srbiji ukupno, makar jednom dozom, vakcinisalo 2.150.280 građana, što je iznad 30 odsto ukupnog punoletnog stanovništva.

Drugu dozu vakcine, kako je dodala, primilo je 1.462.125 građana, što je 25,6 odsto punoletne populacije.

Kada je reč o imunizavanima, a to su građani kojima je od druge doze vakcine prošlo dve nedelje ili pet u slučaju AstraZeneka vakcine, do sada ih je 1.265.974, odnosno 20,2 odsto punoletne populacije.

Rekla je da će Srbija imati uskoro oko 40 odsto ukupne populacije koja bi bila vakcinisana, što je dobro, ali istovremeno je ukazala da postoje velike razlike između gradova i ospstina.

Najuspešniji je u vakcinaciji Beograd, posebno centralne gradske opštine. Najslabija je vakcinacija u opštini Tutin sa samo osam odsto punoletne populacije, a potom slede Novi Pazar, Lajkovac, LJig, Žagubica, Merošina.

Takođe je kazala da najveći stepen vakcinacije postoji u populaciji starosti između 65 i 74 godine, sa više od 60 odsto, što je, ocenila je, odlično, jer se radi o ugroženoj kategoriji. Kod osoba starijih od 75 godina vakcinisano je 52 odsto, ali kod onih do 35 godina još se mora mnogo toga uraditi.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!