Računovodstvo i finansije

Od 1. oktobra prijava lokacija prodajnih objekata zbog uvođenja novog modela fiskalizacije

Poreski obveznici će već od 1. oktobra, preko portala Poreske uprave ePorezi, moći da prijave podatke o lokacijama prodajnih objekata.

„Sve troškove uvođenja novog modela fiskalizacije pokriće država. Predviđeno je da 100 evra u dinarskoj protivvrednosti bude uplaćeno za svako prodajno mesto i 100 evra za svaki fiskalni uređaj. Takođe, oni koji nisu u sistemu PDV-a dobiće iznos veći za 20 odsto. U potpunosti verujem u ovaj sistem i ubeđen sam da će nam se isplatiti u roku od godinu dana“, rekao je minister finansija Siniša Mali.

Mali je napomenuo da je naša zemlja pokrenula nekoliko projekata, koji treba dodatno da povećaju efikasnost i konkurentnost naše privrede, od kojih je jedna svakako uvođenje novog sistema fiskalizacije. Objasnio je da je postojeći sistem zastareo, pošto datira iz 2003. godine, te da novine koje se uvode prate savremenu tehnologiju i snažno vode uspešnijoj borbi protiv sive ekonomije.

„Privreda će imati veliku korist, pošto više neće biti papirnih kontrolnih listića, neće biti godišnjeg servisa, a fiskalni uređaj može biti čak i mobilni telefon ili tablet. Sistem počinje da se primenjuje 1. novembra ove godine, a prelazni period je produžen, na zahtev privrede, do kraja aprila sledeće godine. Za to vreme paralelno će moći da se koriste oba sistema“, naveo je on.

Ministar je dodao da će novi sistem fiskalizacije unaprediti poslovanje, a njime pokazujemo i da idemo u korak sa vremenom.

„Sistem koji smo napravili je u skladu sa najvišim bezbednosnim standardima, tako rade i ostale države“, rekao je ministar.

Ministar je objasnio i da će fiskalni uređaji biti direktno povezani sa Poreskom upravom, u stvarnom vremenu, što će omogućiti da se istog trenutka registruju transakcije koje su obavljene.

„Ovo je sistem koji je povezan u stvarnom vremenu i Poreskoj upravi pokazuje kada je obavljena svaka transakcija. Dakle, sistem će prepoznati da je, primera radi, neko sve transakcije obavio u periodu od 17 do 18 časova, što je indikator da je u međuvremenu radio na crno, kao što se i dešava“, rekao je Mali i napomenuo da će svaki kupac istovremeno moći da bude kontrolor, pošto će preko svog mobilnog telefona moći da pročita QR kod računa koji je izdat.

Mali je objasnio da se uvodi i sistem elektronskih faktura, te da će njihova primena u javnom sektoru početi od 1. januara 2022. godine.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!