Propisi

Od 1. januara nova pravila za rad turističkih agencija

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija u oktobru će doneti dva pravilnika koji bi trebalo da regulišu rad turističkih agencija.

Oni će stupiti na snagu u januaru, kako bi se obezbedila veća zaštita domacih putnika i turista, kaže ministar Rasim Ljajić.

Ljajić podseca da je Zakon o turizmu usvojen u martu ove godine i napominje da će novi pravilnici bliže regulisati tu oblast, posebno kad je reč o radu agencija, licenciranju, aktiviranju garancija i drugom.

On ističe da će prema tim pravilnicima turisticke agencije biti podeljene u četiri kategorije i svaka kategorija će imati različit iznos garancija putovanja i potrebnog depozita.

"Agencije će donošenjem novih pravilnika biti podeljene u četiri grupe ili kategorije i to - prva grupa do 1.000 putnika, druga od 1.000 do 5.000 putnika, treća od 5.000 do 10.000, a četvrta više od 10.000 putnika. Grupa do 1.000 putnika plaćaće manji iznos osiguranja u odnosu na druge. U narednim danima ostaje nam da utvrdimo tačne iznose za svaku kategoriju”, navodi Ljajić, prenosi Tanjug.

Kad je reč o iznosu depozita koji ce agencije obavezno prilagati, i taj depozit će zavisiti od kategorije.

"Za agencije iz prve grupe radi se o iznosu od 2.500 evra, iz druge o 5.000 evra, iz treće o 7.500 evra, a iz četvrte o 10.000 evra", ističe Ljajić.

Ministar dodaje da je sa osiguravajucim kucama i agencijama ugovoreno da se napravi softversko rešenje koje će putnicima omogućiti da u svakom trenutku mogu da provere da li imaju garanciju putovanja, odnosno da li su osigurani.

"To znači da će putnik, ukoliko dođe do neke nepredviđene situacije, moći da traži i dobije povraćaj sredstava", navodi Ljajić.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!