Softver

Očekuje se da će se bitkoin podeliti najmanje 50 puta u toku 2018. godine

Bitkoin Bog je video svetlost dana prošlog meseca,a bitkoin pica je objavljena u januaru, dok je datum izdavanja bitkoin private-a još uvek tajna.

To su samo neke od rastućih primera takozvanih viljuški – jedne vrste spinofa u kojoj su programeri klonirali bitkoinov softver, izdali ga pod novim imenom, kao novu vrstu novca i eventualno mu dodelili nekoliko novih funkcija. U suštini, ideja je iskoristiti interesovanje javnosti za bitkoin, kako bi se uvek pravio novi novac, makar u praksi.

Prošle godine je izašlo 19 bitkoin viljuški, a ove godine se očekuje dodatnih 50, rekao je Lek Sokolin, direktor fintech strategije u “Autonomous Research”-u. Na kraju krajeva, ovaj broj bi mogao da bude još veći, od kako je Forkgen, sajt koji omogućava svakome ko poseduje osnovne programske veštine da napravi klon bitkoina.

Motivi koji stoje iza ovih aktivnosti su različiti. Neki pokušavaju da poboljšaju bitkoin, dok drugi traže brzu zaradu. Programeri najčešće zarađuju na novim novčićima, u procesu koji se zove post-rudarenje.

"Nažalost, većina projekata na bazi bitkoin viljušaka imaju za cilj da prigrabe deo novca", rekao je Džordž Kimionis, glavni izvršni direktor kompanije “Coinomi”, kripto-novčanika, koji omogućava vlasnicima bitkoina da prikupe nove novčiće kreirane kroz projekte na bazi kripto-viljušaka.

"U narednim godinama ćemo na ove aktivnosti gledati kao na mutacije kripto novčića, koje neguju investitori zaslepljeni numeričkim povećanjima cena - umesto realnim i iskrenim pokušajima da doprinesu sistemu blokčeina".

Glavna prednost kripto-viljuške leži u izdvajanju od originalnog od bitkoina, najpoznatije kriptovalute na svetu. U tipičnoj kripto-viljušci, svi postojeći vlasnici bitkoina stiču pravo na novi novčić, dajući novoj vrsti kripto-imovine potencijalno veliki broj korisnika. Većina novčića je donekle prepoznatljiva, jer se u ime novog novčića ugrađuje naziv bitkoin. Međutim, to ne garantuje dugoročan uspeh novog novčića. Primera radi, bitkoin diamond je zauzeo optimističnu poziciju i napravio nagli uspeh. Ali taj uspeh je bio kratkog daha.

Međutim, ove bitkoin viljuške mogu da budu korisne. Naime, one mogu pomoći investitorima da prikupe sredstva u zemljama poput Kine, gde su ICO-ovi zabranjeni.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!