Saobraćaj i transport

Obnavlja se železnički saobraćaj između Beograda i Prištine

U Minhenu je potpisana izjava o namerama za obnovu želelezničkog saobraćaja između Beograda i Prištine.

Pismo o namerama za obnovu želelezničkog saobraćaja između Beograda i Prištine potpisano je u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, specijalnog izaslanika predsednika SAD Ričarda Grenela i predsednika kosovskih privremenih institucija Hašima Tačija.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je, komentarišući potpisivanje Pisma o namerama za obnovu železničkog saobraćaja između Beograda i Prištine danas u Minhenu, da je ekonomija ta koja briše sve barijere.

„Nema te države na svetu, gde ekonomska prava kao što su sloboda kretanja robe, ljudi i kapitala ne ruše sve barijere. Ekonomska prava su predvorje političkih.  Ljudima je zadovoljavanje životnih potreba prioritet i ovakvim potezom otvaramo put nade ljudima na Kosovu i Metohiji da će se živeti bolje“, naglasio je Mali.

On je podsetio i da železnički saobraćaj zbog dobro razvijene evropske mreže železnica predstavlja žilu kucavicu i kičmu uspešnog i ekonomičnijeg izvoza robe svake države.

Mali je podsetio da je Srbija za razvoj železničke infrastrukture programom „Srbija 2025“ predvidela izdvajanja od oko 3,5 milijardi evra.

„Razvijen železnički putni i avio-saobraćaj - to je budućnost. Jeftiniji kargo saobraćaj i transport robe, u prevodu znači jeftiniji proizvod na rafovima za sve građane Srbije“,  zaključio je Mali.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!