Razvoj

Obeleženo 100 godina Privredne komore Vojvodine

Svečanom akademijom Privredna komora Vojvodine obeležila je jubilej – 100 godina od osnivanja i rada, kada su, pre jednog veka, predstavnici trgovaca i zanatlija, u Svečanoj sali zdanja Matice srpske u Novom Sadu, osnovali Trgovačko-zanatsku komoru iz koje se razvila današnja Privredna komora Vojvodine.

Tim povodom, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović izjavio je da ovaj jubilej ne potvrđuje samo važnost i efikasnost te asocijacije, već i značaj i trajnost modela komorskog okupljanja privrednih subjekata i zajedničkog traženja novih puteva za uspešno poslovanje i ekonomski razvoj u celini.

Međusobna podrška i partnerski odnos Pokrajinske vlade, i Privredne komore Vojvodine, dodao je on, najbolji je, i jedini put ka zajedničkom cilju – efikasnom i ubrzanom ekonomskom razvoju Vojvodine.

Cilj nam je da Vojvodina ponovo bude ono što je nekada bila i ono što po svim resursima i treba da bude - pokretač i lider ukupnog privrednog preporoda Srbije, kazao je Mirović.

„Privredna komora Vojvodine, na temeljima bogate tradicije, nastaviće da radi u službi privrednika. Od osnivanja ove asocijacije sve do danas privrednici su činili stub stabilnosti Komore ukazujući nam svoje poverenje, koje traje“, ocenio je predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević.

„Ovo je veliki jubilej i veliki dan za privredu naše zemlje. Vojvodina je danas brend i inovativna teritorija, a Privredna komora Srbije će vam uvek biti podrška i partner“, rekao je predsednik PKS Marko Čadež.

"Privreda Vojvodine stvara 27 odsto ukupnog BDP Srbije, a čini više od trećine ukupnog učinka Srbije na međunarodnom tržištu. Tome su doprinele i strane kompanije koje su Vojvodinu prepoznale kao dobro mesto za investicije", istakao je predsednik PKS. Čadež je dodao da su te kompanije u proteklim godinama otvorile 80.000 radnih mesta dok je  samo prošle godine otvoreno 20 novih pogona i distributivnih centara.

Na svečanosti su uručene godišnje nagrade „Kosta Mirosavljević“ najuspešnijim privrednicima za 2018. godinu.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!