Berza

Obeležena stogodišnjica od osnivanja prve robne berze u Srbiji

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić je prisustvovala obeležavanju stogodišnjice osnivanja prve robne berze na ovim prostorima, u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu.

,,Početak robno-berzanskog poslovanja beleži se baš na ovom mestu, pre jednog veka, i bio je pokazatelj oporavka privrede posle I svetskog rata kada je došlo do povećanja obima trgovine žitom. Postojanje uređenog robno-berzanskog tržišta je indikator sigurnosti i konkurentnosti određene privrede i pored njene tradicionalne uloge, ona danas preuzima i dodatne funkcije koje doprinose podizanju standardizacije kvaliteta poljoprovredne robe i nivoa transparentnosti i informisanosti učesnika na tržištu”, rekla je Matić.

Ona je dodala da je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija prepoznalo značaj uređenja robno-berzanskog poslovanja i da je pripremljen Zakon o robnim berzama koji je usvojen 2019. godine.

,,Zakonom je prvi put na jedan celovit način uređeno robno-berzansko poslovanje u Republici Srbiji. Osnovni cilj donošenja zakona je uspostavljanje savremene robne berze kao organizatora pravičnog, transparentnog i efikasnog tržišta robom i nestandardizovanim terminskim ugovorima”, istakla je Matić.

Osnivanje novosadske ”Produktne berze” davne 1921. bilo je od velikog značaja za unapređenje berzanskih poslova, kao i savremena dostignuća do kojih su u prethodnom periodu doveli modernizacija procesa rada i implementacija inovativnih rešenja.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!