Žensko preduzetništvo

Obeležen „Telenor Dan devojčica“

U Srbiji je povodom obeležavanja Međunarodnog Dana devojčica u Informaciono-komunikacionim tehnologijama, održano finalno takmičanje „Uhvati ideju u digitalnom svetu“, koje je organizovalo Udruženje poslovnih žena Srbije uz podršku Telenor fondacije.

Cilj ove manifestacije je da se devojčice osnaže prilikom odabira budućih profesija, kao i da se podstaknu da pri razmišljanju o profesionalnoj orijentaciji, budu vođene ličnim interesovanjima i talentima.

Ove godine „Telenor Dan devojčica“ je realizovan uz institucionanu podršku Vlade Republike Srbije i predsednice Vlade RS Ane Brnabić, koja je počasna pokroviteljka projekta.

„Nemojte da se plašite da pokušate, i neuspeh je deo uspeha, možda njegov najbolji deo. Ako padnete podignite se i nastavite dalje, ne dozvolite da vam bilo ko ikada kaže da nešto ne možete da uradite. Danas živimo u zemlji u kojoj su na rukovodećim položajima u državi žene“, rekla je Brnabić.

Predsednica Vlade je naglasila da Srbija računa na devojke u IT sektoru, koje su, kako je dodala, motor razvoja društva i bolje budućnosti.

Predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije dr Sanja Popović Pantić je ovim povodom izjavila da je najvažniji cilj projekta „Telenor Dana devojčica“ da se pomogne deci da izađu iz klišea aktuelnog sistema obrazovanja, koji od njih najviše zahteva da reprodukuju naučene činjenice, a najmanje da budu kreativni.

„Uvek se  obradujem kada vidim koliko potencijala nose u sebi devojčice koje, uz podršku svojih posvećenih mentora u školama, šalju digitalne radove na naš konkurs „Uhvati ideju“ koju organizujemo u okviru Dana devojčica. Takođe, pitanja koja devojčice završnih razreda osnovne škole i srednjoškolke postavljaju firmama, koje tog dana posećuju, otkrivaju nam koliko su u suštini mladi zainteresovani i motivisani kada im se ponude pravi sadržaji. Poruke koje nam oni šalju treba čuti i uvažiti s jedne strane, a s druge strane potrebno je uvažiti potrebe realnog sektora kako bi se kreirao sistem obrazovanja u kojem će svi da prosperiraju, kao i društvo u celini“, rekla je dr Popović Pantić.

Finalistkinje takmičenja obišle su „Telenor“, razgovarale sa menadžerkama na rukovodećim pozicijama u ovoj kompaniji i u okviru radionice vežbale kako da uspešnije prezentuju svoje ideje.

„Srbiji i IKT industriji potrebni su talenti i sada i u budućnosti. Iako vidimo da stvari idu na bolje, i dalje postoji potreba za većim brojem devojaka u našoj industriji. U „Telenoru“, 56 odsto zaposlenih su žene, dok je 47 odsto njih na rukovodećim pozicijama- mi jasno vidimo prednost toga što nam talenti dolaze sa obe strane. Kako bismo privukli još devojčica, dužnost nam je da ih podržimo u najranijem dobu. Ponosni smo na činjenicu da je „Telenor Dan Devojčica“ postao tradicija“ , izjavila je ovim povodom Ingeborg Ofsthus, generalna direktorka Telenor Srbija.

Prvo mesto na ovom takmičenju osvojile su učenice Osnovne škole „Uroš Predić“ iz Orlovata. One su Dunja Gavrilov, Zorica Stanić i Miroslava Stanković, a imale su čast da im nagradu uruči predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić.

Međunarodni dan devojčica tradicionalno je obeležen druženjem između više od 1.000 devojčica završnih razreda iz 60 osnovnih škola širom Srbije i uspešnih žena u više od 70 kompanija.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!