Agro svet

Obeležen jubilej - 100 godina savetodavstva

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković prisustvovala je u Vrnjačkoj Banji obeležavanju 100 godina savetodavstva u poljoprivredi Republike Srbije.

Ministarka je istakla da Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije pod okriljem Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede danas predstavljaju dobro organizovan sistem koji je u svakom trenutku spreman da odgovori zahtevima savremene poljoprivrede.

„Naši savetodavci su pre svega na raspolaganju poljoprivrednim proizvođačima na oko 450.000 poljoprivrednih gazdinstava, a sve u cilju unapređenja poljoprivredne proizvodnje kao jedne od najvažnijih delatnosti za ekonomsku stabilnost svake zemlje. Poljoprivredne savetodavne i stručne službe su važna karika i oslonac Ministarstvu poljoprivrede u ostvarivanju plana unapređenja poljoprivredne proizvodnje. U tom smislu, u narednom periodu potrebno je da službe nastave sa aktivnostima koje su im zadate kroz Strategiju poljoprivrede i ruralnog razvoja“, rekla je ministarka Tanasković i dodala da se od službi i nadalje očekuje rad na povećanju prinosa i kvaliteta poljoprivrednih proizvoda, transferu znanja iz oblasti primene najsavremenijih tehnologija u proizvodnji, primeni digitalnih alata, sa posebnim akcentom na ostvarenju dodate vrednosti u proizvodnji.

„Sledeće godine ćemo uvesti sistem eAgrara, pa će savetodavci odigrati i bitnu ulogu u edukaciji poljoprivrednika i davanju objašnjenja u korišćenju te digitalne platforme“, rekla je ministarka.

Sa druge strane, Ministarstvo će, svesno neophodnosti i izuzetne važnosti unapređenja poljoprivrede, svojim merama podsticaja proizvodnje i nadalje snažno podržavati proizvođače i nastojati da se razvije svako ruralno područje i svako selo u Srbiji, kao i da će zajedno sa naučnim i obrazovnim institucijama, intenzivno raditi na važnom zadatku – daljem unapređenju znanja poljoprivrednih proizvođača i modernizaciji poljoprivredne proizvodnje, kako bi proizvođači u Srbiji bili što konkurentniji na tržištu, podvukla je ministarka Tanasković.

Prioritet u narednom periodu, po njenim rečima, biće dalje ulaganje u razvoj celokupnog sistema poljoprivrede i savetodavstva u Srbiji, u skladu sa definisanim pravcima Vlade Republike Srbije.

U okviru obeležavanja jubileja organizovan je seminar koji se tradicionalno realizuje u cilju kontinuiranog usavršavanja poljoprivrednih savetodavaca i iznalaženja novih ideja za razvoj Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Republike Srbije.

Sistem PSSS-a obuhvata ukupno 34 službe, koje pokrivaju sva područja i nalaze se u:  Nišu, Valjevu, Vranju, Kraljevu, Jagodini, Beogradu, Kosovskoj Mitrovici, Kragujevcu, Kruševcu, Leskovcu, Užicu, Negotinu, Novom Pazaru, Čačku, Pirotu, Smederevu, Požarevcu, Šapcu, Prokuplju, Zaječaru, Kraževcu, Loznici.

PSSS imaju i Novi Sad, Vršac, Bačka Topola, Ruma, Sombor, Pančevo, Senta, Subotica, Vrbas, Zrenjanin, Kikinda, Sremska Mitrovica.

 

 

 

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!