Proizvodnja hrane i pića

Novogodišnji koncert Bečke filharmonije 2020.

Svake godine u „Zlatnoj dvorani“ bečkog Muzikferajna Bečka filharmonija priređuje čuveni Novogodišnji koncert. Najpoznatiji koncert na svetu prenosiće se putem malih ekrana u više od 90 zemalja sveta.

Da bi se uživo prisustvovalo koncertu potrebno je i malo sreće, jer se karte zbog velikog interesovanja izvlače putem lutrije.

 Na programu Novogodišnjeg koncerta su kompozicije dinastije Štraus i njihovih savremenika, vrhunske interpretacije valcera, polki i marševa.

 

Foto: © WienTourismus/Gerhard Weinkirn

Svake godine Bečkim filharmoničarima diriguje drugi šef orkestra. Neki od njih su: Maris Jansons (2016), Gustavo Dudamel (2017), Rikardo Muti (2018), Kristijan Tilman (2019), Andris Nelsons (2020).

Novogodišnji koncert se održava u udruženju Muzikferajn, u centru klasične muzike u Beču. Čuvena dvorana tzv. „Zlatna dvorana“ nije samo jedna od najlepših već je i akustički jedna od najboljih dvorana na svetu. Izgrađena po uzoru na antičke dvorane, svečana sala se za Novogodišnji koncert ukrašava raznobojnim cvetnim aranžmanima. Stubovi, karijatide i timpanon asociraju kao da je ovde sagrađen pravi muzički hram.

 

Foto: © WienTourismus/Gerhard Weinkirn

Pored mogućnosti da se učestvuje u lutrijskom izvlačenju karata, svi zainteresovani mogu pratiti Novogodišnji koncert uživo i besplatno u Beču i to na otvorenom, na trgu ispred gradske većnice i ispred zgrade Državne opere. Početak koncerta je svake godine 1. januara u 11.15 časova.     

Foto: © WienTourismus / Manfred Horvath

Više informacija:

https://www.wienerphilharmoniker.at/new-years-concert/new-years-concert-main

 

Naslovna fotografija: © WienTourismus / Lois Lammerhuber

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!