Projekti

Novi učesnici Katapult programa

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor Fonda za inovacionu delatnost Ivan Rakonjac pristvovali su Info danu za nove učesnike Katapult programa, u Naučno-tehnološkom parku Beograd.

Ovom prilikom, druga grupa polaznika Katapult programa akceleracije upoznata je sa procedurama programa, kako bi njihovo učešće u akceleraciji bilo što uspešnije.

Ovo je prava prilika da se podsetimo samog početka ovog programa, koji je pokrenut u okviru većeg međunarodnog programa SAIGE, u saradnji sa Ministarstvom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, ali i sa Svetskom bankom i Evropskom komisijom, rekao je Rakonjac u uvodnom obraćanju.

Kroz Katapult program se, pored podrške koja inače može da se dobije  putem Fonda za inovacionu delatnost, praktično unapređuju veštine i učesnici se pripremaju za surovo globalno tržište preduzetničkog kapitala koje ih očekuje, poručio je Rakonjac drugoj grupi polaznika Katapult programa akceleracije.

Ovo je partnerski program Vlade Srbije, Svetske banke i Evropske unije gde je obezbeđeno 750.000 evra bespovratnih sredstava za podršku startap Sistema u Srbiji, rekla je ministarka Begović, zahvalila  na podršci programu i dodala da je program podržan od 40 inovativnih startap kompanija.

“Sada je Program Katapult tokom svog drugog javnog poziva iznedrio čak 21 startap koji će dobiti priliku da se dalje usavrši, napreduje i što je najvažnije privuče investicije kako bi sebi osigurali dalji napredak”, izjavila je Begović.

Ministarka je naglasila da  dodatna vrednost Katapult programa akceleracije je mogućnost da proširimo i decentralizujemo podršku, pa tako danas imamo startapove  koji ne dolaze samo iz Beograda, već i iz Novog Sada, Loznice i Nove Pazove.

“Jako je bitno da promovišemo ovaj program u celoj Srbiji i nadam se i verujem da će tokom sledećeg javnog poziva Programa Katapult biti još više prijavljenih startap kompanija iz svih krajeva naše zemlje, te pozivam inovatore i preduzetnike da ne oklevaju i da se uključe u neki od budućih projekata”, rekla je Begović.

Startap ekosistemi su važan pokretač ekonomskog rasta i inovacija i igraju ključnu ulogu u stvaranju radnih mesta, uvođenju novih proizvoda i usluga i činjenju ekonomija konkurentnijim na globalnoj sceni, a i postaju nosioci lokalnog i globalnog tehniološkog razvoja, istakla je  Begović zaključivši da je veza između nauke i startap ekosistema ključna za pokretanje razvoja inovacija koje utiču na ekonomski rast, kao i za razvoj nauke i transfer naučnih otkrića na tržište odnosno materijalizaciju naučnih ideja i rešenja.

Autor fotografija: Zoran Petrović NITRA 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!