Projekti

Novi Program prekogranične saradnje Srbije i Mađarske

Ministarka za evropske integracije i nacionalni IPA koordinator Jadranka Joksimović poručila je da je otvaranje novog Programa prekogranične saradnje Mađarska – Srbija značajan korak u nastavku sprovođenja aktivnosti i konkretnih projekata koji doprinose razvoju ove pogranične regije, ali i šire, jačanju već veoma dobrih bilateralnih odnosa naših dveju zemalja.

„Nova faza saradnje, u okviru finansijske perspektive 2021 – 2027, doprineće nastavku društveno – ekonomskog razvoja u pograničnoj regiji Srbije i Mađarska. Evropska unija opredelila je 63,5 miliona evra IPA sredstava za ovaj period, što, uz nacionalno sufinansiranje, iznosi ukupno više od 74,6 miliona evra izdvojenih za prekograničnu saradnju Srbije i Mađarske. Uz pažljivu selekciju prioriteta, ministarstvo koje vodim, kao nacionalne telo zaduženo za koordinaciju svih programa prekogranične i transnacionale saradnje koji se kod nas sprovode, uz podršku naših kolega iz Upravljačkog tela mađarskog Ministarstva spoljnih poslova i trgovine dogovoreno je da se u ovoj fazi finansiraju projekti koji će doprineti zelenijim regionima, unapređenju ljudskih i kulturnih vrednosti i prekograničnoj institucionalnoj i civilnoj saradnji. U narednom periodu očekujemo otvaranje i Prvog poziva za podnošenje predloga projekata u okviru ovog Programa“, rekla je Joksimović.

Prekogranična saradnja sa Mađarskom jedan je od najuspešnijih programa za koju je u prethodnoj perspektivi 2014-2020 izdvojeno više od 65 miliona evra, najvećim delom finansiranih iz EU sredstava, za projekte koji su doprineli razvoju lokalnih zajednica u mnogim važnim oblastima, od upravljanja vodama i sprečavanjima rizicima, saobraćaja, unapređenja konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, kulturnog nasleđa i turizma i u drugim važnim oblastima.

Ministar Joksimović je podsetila da je nedavno otvoren i novi program i Prvi poziv za podnošenje predloga projekata i u okviru Programa prekogranične saradnje Rumunija – Srbija, 2021-2027 i pozvala građane da prijave svoje projektne ideje i za ovaj poziv.

„Sve informacije o programima prekogranične i transnacionalne saradnje, o novim pozivima i druge objave u vezi sa ovom oblašću možete da nađete i na sajtu našeg ministarstva ili da se direktno obratite mojim kolegama za podršku. Očekujem veliki broj kvalitetnih prijava i predloga i za ovaj i za sve druge nove pozive koji nas očekuju, posebno jer mnogi korisnici veoma uspešno, od 2004, aktivno učestvuju u prekograničnoj saradnji i imaju značajnog iskustva u pripremi evropskih projekata“, rekla je Jadranka Joksimović.

Od početka sprovođenja programa prekogranične saradnje u Srbiji stepen iskorišćenosti finansijskih sredstava koja su nam bila na raspolaganju iznosi više od 90 odsto, od ukupno opredeljenih 400 miliona evra iz fondova Evropska unije, uz nacionalno sufinansiranje. Na ovaj način, u našoj zemlji do sada je sprovedeno više od 1000 projekata, koji zajednički doprinose većem zapošljavanju građana, boljoj socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti, održivom turizmu, zaštiti životne sredine, podršci mladima i unapređenju ekonomske konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, promovisanju održivog transporta i unapređenju javne infrastrukture, itd.

Joksimović je posebno naglasila da je prekogranična saradnja, kao instrument Evropske unije za podršku lokalnim zajednicama, svakako jedan od najboljih konkretnih primera na koji se manifestuju evropske vrednosti – solidarnost, podrška, zajedničko zalaganje, prevazilaženje kriza i sprovođenje aktivnosti koje doprinose razvoju lokalnih zajednica i konačno, društva, u celini.

„Za građane Srbije, učešće u ovim  programima ne meri se samo u novcu - korisnici imaju priliku da kroz prjekte koje sprovode sa svojim susedima reše zajedničke probleme i podstaknu društveni i ekonomski razvoj svojih sredina“, zaključila je ministarka za evropske integracije. 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!