Berza

Novi iPhone 8, prilika da zaradite na akcijama Apple-a. Sigurno!

Lansiranja novog modela (najavljenog za 12 septembar), dolazi deset godina nakon debija prvog iPhone-a, događaja, koji je ušao u istoriju mobilnih uređaja i finansijskog tržišta.

Podsećamo da su akcije „Apple“-a porasle za 820  odsto od debija prvog  modela i donelu su investitorima 12 puta veću zaradu od ulaganja u indeks S&P 500, u istom periodu. 

Većina ljudi ne zna da i građani Srbije mogu direktno trgovati akcijama ove kompanije, bez ograničenja, samostalnom kupovinom ili prodajom, preko online trgovačke platforme, koja postoji i u Srbiji. Svi koji investiraju preko ove platforme, mogu zaraditi novac, bez obzira da li će cena akcija rasti ili padati. Kako?

Oni. koji smatraju da je rast prodaje i profitabilnosti u zadnjim kvartalima, kao  i 257 milijardi dolara keša, sa kojima raspolaže ova kompanija (podaci iz drugog kvartala), dovoljan razlog za pozitivan sentiment, treba da kupe akcije. Oni, koji, s druge strane, smatraju suprotno, vođeni logikom preduvanog američkog tržišta kapitala (indeksi na istorijskom maksimumu), kao i rasta cene akcije u poslednjih 10 meseci od 50 odsto (trenutno 162 USD), treba da razmisle o kupovini takozvane kratke pozicije.

Šta do znači kratka pozicija? 

Investiranjem u ovaj instrument, praktično ugovarate terminsku (buduću) prodaju akcija, koje ne posedujete, očekujući da ćete zatvoriti svoju poziciju pošto cena akcija padne i vi ih preprodate po većoj ceni. Prosto!

Koju ćete poziciju zauzeti, stvar je vaše procene i kontrole rizika.

Ekonomski vam daje 8 vrednih razloga za zaradu, bilo da kupite ili ugovorite prodaju akcija Apple-a.

RAZLOZI  ZA KUPOVINU:

1.      Rast prodaje: Nakon razočaravajućih rezultata tokom većeg dela 2015. i 2016. godine, kompanija je u poslednje vreme uhvatila korak - uključujući povećanje prodaje od 5 odsto u samo jednom danu, nakon što su  investitori dobili podstrek da se postojeća linija ajfona i dalje dobro prodaje. Lansiranje iPhone 8 moglo bi da osnaži putanju rasta.

2.      Rast segmenta usluga na 30 milijardi dolara prošle godine, koji uključuje autorske naknade za digitalni sadržaj na iTunes-u, Apple Pay-u i drugo. Ovaj rast ima duguročni trend od preko 20 odsto sa golimom dodatnih prilika.

3.       „Apple“ je kralj keša – „Apple“-ova zaliha gotovine i investicija od oko 260 milijardi dolara su poznata tema.

4.      Rast dividendi: Umesto akvizicija, „Apple“ novac vraća akcionarima. U poslednjih 5 godina, tačnije od 2012. godine, „Apple“ je povećao dividende za oko 66 odsto, nakon što je menadžment postao ozbiljan u pogledu vraćanja kapitala svojim investitorima. Jednako važan je i podatak da te dividende ukupno iznose oko 25 odsto zarade za narednu godinu, tako da postoji puno prostora za povećanje dividende.

RAZLOZI ZA PRODAJU-KRATKA POZICIJA:

1.     Rizik od prodaje iPhone uredjaja: Dve trećine rezultata prodaje zavisi od lansiranja novih uređaja, tako da debi iPhone-a često dovodi do toga da ukoliko ovaj segment zabeleži lošiji rezultat od očekivanog, to negativno utiče na celokupni segment prodaje i loše rezultate.

2.     Veličina u ovom slučaju može biti mana: Koliko korporacija sa najvećom tržišnom vrednošću u zadnjih 45 godina od 800 milijardi dolara, realno može povećati svoju vrednost: 30, 50, 70, 100 odsto?

3.     Problem Kine: Najnoviji izveštaj je pokazao pad od 10 odsto u u Kini – regionu, koji svaka druga kompanija vidi kao motor rasta. „Apple“ se snažno borio da se poveže sa kineskim potrošačima tokom poslednjih nekoliko godina. Njen tržišni udeo u Kini zapravo je pao prvi put početkom ove godine - a sada predstavlja samo 10  odsto tržišta pametnih telefona. Zato se dolazi do zaključka: ako „Apple“ želi održiv rast izvan jednokratnog buma nakon lansiranja svakog novog uređaja, potrebno je da što pre razume i ozbiljno shvati tržište Kine.

4.     Indeks rizika ETF-a: Akcije Apple-a čine 4 odsto vrednosti S&P indeksa, tako da veliki indeksni fondovi, koji trguju sa indeksima i ETF instrumentima,  mogu imati veliki uticaj na pad cena akcija Apple, ukoliko počnu da čiste svoje investicione pozicije u indeksnim plasmanima.

 

 

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!