Društvo

Novi evropski zakon za jeftinije lekove

Evropski parlament je velikom većinom izglasao reformu sistema procene zdravstvenih tehnologija čiji su cilj jeftiniji lekovi i uštede u zdravstvenim sistemima država članica.

Do sada je svaka od 28 država članica odvojeno ispitivala dejstvo novih lekova i medicinskih sredstava i na osnovu tih procena su pregovarale s farmaceutima o cenama. Prema novim propisima, zemlje će moći da koriste procene koje su već objavile neke druge zemlje, prenosi “Politika”.

“Zdravlje je neprocenjivo, ali zdravstvo košta. Slučaj s cenom novih lekova za decu s retkim bolestima je pokazao koliko skupe mogu biti inovativne terapije. U poslednjoj deceniji cene lekova protiv raka porasle su 10 puta u odnosu na njihovo dejstvo. Zajedničke procene na nivou EU će osnažiti pregovaračku poziciju država, pogotovo manjih, pri određivanju cena lekova”, izjavila je hrvatska evroparlamentarka Biljana Borzan, koja je učestvovala u izradi novog zakona.

Ona je dodala da EU mora učiniti sve kako bi pomogla državama članicama koje se suočavaju sa sve većim troškovima zdravstva. Osim ekonomskih benefita, reforma će ubrzati pristup najnovijim lekovima jer će umesto 28 procena, koje je ranije morala da obavi svaka pojedinačna zemlja, jedna biti dovoljna za procenu dejstva leka.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!