Društvo

Nove tenzije između Rusije i SAD: Amerikanci zatvaraju ruski konzulat

Vlada SAD donela je odluku o zatvaranju ruskog konzulata u San Francisku, kao i zatvaranja konzularnih objekata u Vašingtonu i Njujorku, saopštio je Stejt department.

Vašington zahteva da Rusija zatvori konzulat do 2. septembra, a ta odluka je doneta zbog mere Rusije da smanji broj američkih diplomata u Rusiji. 

“Verujemo da je ova akcija neopravdana i štetna za odnose dve zemlje. Zahtevamo od ruske vlade da zatvori konzulat u San Francisku, objekat u Vašingtonu, kao i u Njujorku“, navodi se u saopštenju. 

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da žali zbog povećanih napetosti između Moskve i Vašingtona započetih odlukom SAD da zatvore generalni konzulat Rusije u San Francisku i dva konzularna objekta u Vašingtonu i Njujorku. 

"Spremićemo oštar odgovor na stvari koje se pojave potpuno iznenada kako bi nam nanele štetu i koje su isključivo vođene željom da ugroze naše odnose sa SAD", rekao je Sergej Lavrov u obraćanju studentima na jednoj visokoj diplomatskoj školi u Moskvi.

Rusko Minstarstvo spoljnih poslova optužilo je američke vlasti za direktno kršenje imuniteta ruskih diplomata sa planiranim pretresom konzulata u San Francisku koji će da sprovede američki FBI, dok je portparolka ruskog ministarstva Marija Zaharova u saopštenju precizirala da će biti izvršen i pretres stanova zaposlenih u ruskom konzulatu u San Francisku.

"Snažno protestujemo zbog poteza Vašingtona kojima se ignoriše međunarodnopravo i mi zadržavamo pravo da uzvratimo. To nije naš izbor, primorani smo na to", rekla je Zaharova. 

SAD su naložile juče Rusiji da zatvori svoj konzulat u San Francisku, kao i dva objekta u Vašingtonu i Njujorku, kao odgovor na to što je Moskva smanjila američko diplomatsko osoblje u Rusiji.

Stejt department je saopštio da je ta odluka doneta "u duhu reciprociteta", dodajući da je rok za zatvaranje objekata do subote 2. septembra.

Saopštenje je izdato nakon telefonskog razgovora Lavrova i američkog državnog sekretara Reksa Tilersona. Ruski konzul u San Francisku Sergej Petrov rekao je za RIA Novosti da će generalni konzulat delovati u skladu sa odlukom koju će doneti rusko rukovodstvo u vezi sa odlukom Amerikanaca. 

Rusija je, inače, imala diplomatsku misiju u San Francisku od 1852. godine, kako je navedeno na sajtu Konzulata. 

Konzulat je zatvoren 1924. godine zbog nedostatka finansijskih sredstava, ali je ponovo otvoren 1934. godine nakon što je Vašington uspostavio diplomatske odnose sa Sovjetskim Savezom, napominje francuska agencija.

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!