Društvo

Nove mreže za digitalizaciju zdravstva

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, saopštila je na konferenciji „Budućnost je sada“ u hotelu Moskva, da je na planu digitalizacije zdravstvenog sektora Republika Srbija učinila velike pomake, pre svega u administrativnom okviru uvođenjem Integrisanog Zdravstvenog Informacionog Sistema, podsetivši da za Vladu Srbije digitalizacija označava sredstvo za sveukupni društveni boljitak.

„Digitalna transformacija u zdravstvu i medicini, međutim, ne bi bila moguća bez sistemskih zakona i jačanja infrastrukture koja će omogućiti širu upotrebu klauda, skladištenje, analizu i razmenu velikih podataka. Time će se otvoriti i nove mogućnosti prevencije, lečenja i naučnih biotehnoloških istraživanja“, navela je Matić, podsetivši da Strategija razvoja mreža nove generacije u Republici Srbiji do 2023. godine predviđa mere za uvođenje mreža gigabitskog protoka koje su neophodne za primenu različitih tehnologija kao što su internet stvari, mobilni sistemi pete generacije i računarstvo u oblaku.

Ona je najavila da će javno nadmetanje za radio-frekvencije koje će biti korišćene za 5G tehnologiju biti sprovedeno u prvom kvartalu 2021. godine.

10. konferencija o digitalnoj medicini „Budućnost je sada“ u Beogradu okuplja lidere razvojnih procesa na polju digitalne medicine iz regiona i Evrope, sa temama: upotreba digitalnih tehnologija za poboljšanje imunizacije, kako digitalno upravljanje bolestima pomaže u dijagnostici, lečenju, postizanju univerzalnog pristupa kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti i smanjenju troškova, prikupljanje i bolje korišćenje zdravstvenih podataka…

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!