Projekti

Nove investicije

Ministarstvo privrede podržalo je u decembru 2022. godine nove investicije u sektoru auto-moto industrije i proizvodnje elektro opreme. Radi se o pet višegodišnjih investicionih projekata sa renomiranim kompanijama i svetski poznatim proizvođačima delova i opreme koje će doneti visoku tehnologiju i proizvodne procese i zaposliti više od 420 ljudi:

-Muehlbauer Automation (izgradnja nove fabrike za proizvodnju mašina za proizvodnju baterija i gorivih ćelija u Staroj Pazovi).

Kompanija će do kraja 2025. godine investirati 29,5 miliona evra u izgradnju nove fabrike za proizvodnju mašina za proizvodnju baterija i gorivih ćelija u Staroj Pazovi i zaposliti 150 novih radnika. Deo je grupacije koja posluje u sektoru proizvodnje električnih i elektronskih proizvoda. Poseduje visoko razvijene tehnološke centre u SAD, Nemačkoj, Slovačkoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Maleziji i Kini. Glavna tržišta grupacije su uglavnom evropske zemlje i SAD.

-Nidec Electric Motor Serbia (opremanje postrojenja za proizvodnju elektronske opreme za motorna vozila u Novom Sadu).

Ova kompanija će do kraja 2026. godine u Novom Sadu investirati 93 miliona evra, a do kraja 2024. godine zaposliti 116 novih radnika. Investicija se odnosi na opremanje postrojenja za proizvodnju elektronske opreme za motorna vozila. Privredno društvo je u vlasništvu grupacije NIDEC EUROPE B.V. iz Holandije koja posluje širom sveta i poseduje proizvodne pogone za proizvodnju električne i elektronske opreme za motorna vozila širom sveta. Glavna tržišta grupacije su zemlje Evrope i Azije.

-Nidec Elesys Europe (opremanje postrojenja za proizvodnju električnih i elektronskih delova za motorna vozila u Novom Sadu).

Kompanija realizuje investiciju koja se odnosi na opremanje postrojenja za proizvodnju električnih i elektronskih delova za motorna vozila, čijim sprovođenjem će biti zaposleno najmanje 100 novih radnika na neodređeno i uloženo 37 miliona evra do kraja 2024. godine.

-Schiebel Components (izgradnja proizvodnog pogona za proizvodnju aktuatora u Jagodini).

Ovo društvo će investirati nešto manje od 2 miliona evra i zaposliti 40 novih radnika u Jagodini. U vlasništvu je privrednog društva Schiebel Antriebstechnik Gesellschaft m.b.H. iz Austrije koje se bavi  proizvodnjom elektromotornih aktuatora. Plan im je da otvore proizvodni pogon u Republici Srbiji koji će proizvoditi aktuatore za tržište Evrope, Azije, SAD i Rusije.

-Knauf Insulation (proizvodnja izolacionih materijala u Surdulici).

Ovo privredno društvo je osnovano 1991. godine i u vlasništvu je renomirane kompanije Knauf Insulation Holding GmbH, koja posluje u oblasti proizvodnje izolacionih materijala i poseduje pogon za proizvodnju izolacionih materijala u Surdulici. Glavna tržišta grupacije su Srbija, Rumunija, Bugarska, Grčka, S. Makedonija, Albanija i Crna Gora. Ovo privredno društvo će izvršiti ulaganje od skoro 17 miliona evra i zaposliti 15 novih radnika u Surdulici.

Tokom januara 2023. godine Ministarstvo privrede započeće zajedničku realizaciju projekata i sa kompanijama AKU Italia Srl (Milotex d.o.o.), Flammat doo, Natura Trade (treća reinvesticija) i Don Don doo (druga reinvesticija).

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!