Finansijske usluge

Nova podrška preduzetništvu - Država pokreće nacionalnu garancijsku šemu vrednu 20 miliona evra

Pomoćnica ministra privrede Srbije Katarina Obradović Jovanović najavila je danas da će uskoro biti pokrenuta nacionalna garancijska šema vredna 20 mil EUR, koja će pomoći razvoj i plasman robe preduzeća iz Srbije.

"Taj način pomoći domaćim preduzećima finansiraće se iz fondova EU, a garancijskom šemom će upravljati Evropski investicioni fond" rekla je ona na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen izbor Preduzetnika godine 2017.

Jovanovićeva je najavila i da Ministarstvo privrede sa partnerima iz Nemačke razvojne banke KfW radi na programu koji će sadržati i garancijske šeme za najranjiviju grupu firmi kao što su startapovi.

"Srbija nema garancijski fond, koji bi garantovao kolaterale za mala i srednja preduzeća, ali postoji sve više garancijskih šema kojima se rešava taj problem", kazala je ona navodeći da je to važno zbog toga što je pravo vreme da se podstaknu investicije firmi koje imaju tržište i mogućnost da rastu.

Jovanovićeva je istakla i da se u Srbiji sve više banaka odlučuje da pristupi programima kroz koje se nude garancijske šeme iz izvora EU, poput Horizonta 2020.

Da bi dodatno pomogli preduzetništvo, Ministarstvo privrede i ove godine nastavlja sa inicijativom Decenija preduzetništva, pokrenutom 2017. kroz pojednostavljenje poslovnog okruženja i kroz finansijsku podršku za razvoj poslovanja.

"Nastavljaju se programi podrške za preduzeća koja su direktno usmerena na izvoz, kao i sa finansijskom podrškom koju daje Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza Srbije", rekla je Jovanovićeva.

I iz Razvojne agencije Srbije, kako je najavila, pripremaju program pomoći za mala i srednja preduzeća kako bi se povezala u lance dobavljača.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!