Industrija

Norveški suvereni fond podržava smenu Muska

Norveški suvereni fond, težak bilion dolara, objavio je da podržava inicijativu za smenjivanje Elona Muska sa mesta predsednika odbora kompanije “Tesla”, jedne od najpoznatijih kompanija za proizvodnju električnih automobila.

Kako je objavio Reuters, predlog, koji je doživeo poraz na godišnjoj skupštini akcionara, predstavljao je do sada najveće iskušenje za Muska u njegovoj kompaniji.

“Norgest Bank Investment Management” (NBIM), koji vodi najveći svetski nezavisni fond, izjavio je da podržava odluku o podeli funkcija CEO-a i predsednika odbora kako bi se omogućilo bolje upravljanje i jednostavnija korporativna kontrola kompanije.

Fond je, takođe, glasao protiv ponovnog izbora člana uprave Antona Gracie, ali su zato podržali odluku o ponovnom imenovanju Jamesa Murdocha, kao i Elonovog brata Kimbala Muska.

Dodatno, bez obzira na podršku većine akcionara, NBIM je u martu glasao protiv Muskovog predloga modela plata i bonusa, koji je trenutno težak 2,6 milijardi dolara, a taj bi se iznos s vremenom mogao značajno povećati.

Norveški fond trenutno poseduje 1,4 odsto “Teslinih” akcija, dok je krajem 2017. godine posedovao 0,48 odsto akcija, čija je tadašnja vrednost bila procenjena na 252,5 miliona dolara.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!