Industrija

NIS zainteresovan za “Petrohemiju”

Tender za privatizaciju HIP "Petrohemije" mogao bi da bude u prvom kvartalu ove godine, a kompanija NIS je spremna da se javi na konkurs, kaže predsednik sindikata "Pravda" HIP Petrohemije Zlatko Bekić.

Na pitanje da li očekuje da će privatizacija ovog preduzeća biti tema razgovora delegacije Rusije i Srbije u Beogradu, Bekić za Tanjug  kaže da to ne očekuje, s obzirom na činjenicu da je reč, kako kaže, o susretu na visokom nivou.

"Nemamo posebna očekivanja, jer mislimo da nismo tema sastanka ovako visokog nivoa. Rusi imaju svoju kompaniju u Srbiji, to je NIS, i ako bude privatizacije, a imamo informacije da su zainteresovani i da pripremaju dokumentaciju za javni poziv, da će to da se uradi preko kompanije NIS", kaže Bekić.

Inače, Fiskalni savet je ocenio da će u 2019. godini "Petrohemija" dobiti strateškog partnera ili otići u stečaj.

Bekić kaže kako "ne veruje da bankrot može da se desi", a stav Sindikata je da je privatizacija jedino rešenje za "Petrohemiju".

"Sigurni smo da je NIS zainteresovan. Pominju se još neki. Očekujem da će javni poziv biti raspisan u prvom kvartalu ove godine. Tada će sve biti mnogo jasnije", ističe Bekić.

Petrohemija je po vrednosti izvoza na šestom mestu u Srbiji i poslednjih godina posluje pozitivno.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!