Projekti

“Netflix” za godinu dana duplirao vrednost kompanije

Prihodi kompanije “Netflix” dostigli su u proteklom tromesečju 3,7 milijardi dolara, 40 odsto više nego godinu dana ranije, što je najbrži rast prihoda u istoriji te kompanije, a snažno je porastao i broj pretplatnika za njenu uslugu internetske televizije.

U poslovnom izveštaju te kompanije, koja nudi televizijski i filmski program na internetu, čista dobit dostigla je u prvom tromesečju ove godine 290 miliona dolara, što je 63 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Broj pretplatnika na usluge “Netflix”-a porastao je u proteklom kvartalu za 7,4 miliona, oko milion više nego što se očekivalo, pa ih sada ukupno u svetu ima oko 125 miliona.

Iako raste konkurencija “Netflix”-u od strane “Prime Videa”, usluge internetske televizije tehnološkog  giganta “Amazon.com”, ali i nekih drugih kompanija koje uvode online ponudu, kao što je medijski gigant “Walt Disney”, iz kompanije poručuju da je protekli kvartal bio odličan i da se pokazuje kako se stvaranje originalnog sadržaja isplati.

Kada je osnovan 1997. godine “Netflix” je nudio samo mogućnost primanja DVD-a po fiksnoj ceni, potom je proširio ponudu na internet omogućujući pretplatnicima gledanje filmova i drugih emisija na zahtev.

Od 2013. godine kompanija je počela da proizvodi sopstvene, originalne emisije, a poslednji podaci pokazuju da je originalni sadržaj “Netflix”-a u prvom tromesečju porastao za 85 odsto u odnosu na isti period prošle godine, na rekordna 483 sata.

“Netflix” je poručio da će nastaviti da povećava investicije u stvaranje originalnog sadržaja, a da smanjuje licencirane sadržaje. U ovoj godini kompanija planira da uloži 8 milijardi dolara u televizijske programe i filmove.

Na brzo širenje “Netflix”-a u svetu, koji svoju uslugu nudi u 190 zemalja, ukazuje podatak da je sada više od polovine svih pretplatnika “Netflix”-a izvan SAD.

Zahvaljujući boljim poslovnim rezultatima nego što se očekivalo, na Wall Streetu u produženom trgovanju, cena deonice “Netflix”-a skočila je gotovo 7 odsto, na 330 dolara.

Stoga je tržišna vrednost te kompanije dostigla 137 milijardi dolara, dvostruko više nego što je iznosila godinu dana ranije.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!