Proizvodnja hrane i pića

Nestlé u 2023. godini zabeležio organski rast od 7,2 odsto i predstavio prognoze za naredne dve godine

Nestlé Srbija beleži pozitivan organski rast od 10,4 odsto i planira dalja ulaganja u regenerativnu poljoprivredu.

Nestlé, najveća prehrambena kompanija na svetu, objavila je poslovne rezultate za 2023. godinu. Tom prilikom, Mark Šnajder, izvršni direktor kompanije Nestlé, izjavio je:

„Poslednje dve godine bile su obeležene inflacijom bez presedana, što je imalo uticaja na mnoge potrošače, kao i na potražnju za prehrambenim proizvodima. Bez obzira na sve izazove, Nestlé je ostvario snažan organski rast i značajno poboljšao marže zahvaljujući povećanju marketinških i drugih investicija. Generisanje slobodnog novčanog toka vratilo se na istorijske nivoe.

U 2024. godini naš fokus ostaje na rastu kroz povećanje obima i raznovrsnosti uz uvek prisutnu podršku brenda, dok u isto vreme unapređujemo vrednost za potrošače kroz inovacije i renovacije, aktivno radeći na kvalitetu i pristupačnosti proizvoda i ponudi opcija sa više nutritivnih vrednosti. Nastavićemo da usmeravamo kapital ka našim brzorastućim brendovima, što nam omogućava da pružimo pouzdan rast dok unapređujemo lojalnost brendu. Da bismo ostvarili povećanje tržišnog udela, jedan od naših ključnih prioriteta je zadovoljavanje potrošača kroz raznovrsne ponude. Uvereni smo da imamo pravu strategiju, asortiman i sposobnosti da ostvarimo naše ciljeve za 2025. godinu“.

Nestlé Srbija

U toku 2023. godine u Srbiji je takođe zabeležen pozitivni organski rast od 10,4 odsto.

„Odajem veliko priznanje Nestlé Srbija timu kao i našim lokalnim partnerima uz čiju pomoć smo dostigli organski rast od 10,4 odsto u 2023. godini. Nestlé se zalaže za održive prakse u proizvodnji hrane, a 2023. godina je označila našu treću uzastopnu godinu sprovođenja projekta regenerativne poljoprivrede u Srbiji u koji smo do sada uložili oko 800.000 evra i uz pomoću kojih je obrađeno oko 3.000 hektara površine. Plan je da u 2024. godini uložimo još 1 milion evra i da povećamo površine obrađene ovim praksama na više od 6.000 hektara i time nastavimo sa dobro usklađenim aktivnostima kako bismo podigli svest o važnosti ovih praksi, pružajući podršku lokalnim poljoprivrednicima u tranziciji ka regenerativnoj poljoprivredi i edukujući širu javnost o njenom značaju“, istakla je Marjana Davidović, generalna direktorka za Srbiju, Crnu Goru i Severnu Makedoniju u kompaniji Nestlé.

Prodaja na nivou Grupe

Po kategoriji proizvoda, najveći doprinos organskom rastu imala je kategorija za kućne ljubimce koja je zabeležila dvocifreni rast. Kafa je zabeležila visok jednocifreni rast, sa pozitivnim razvojem prodaje među brendovima i snažnom potražnjom za out-of-home kanalima. Ishrana za bebe dostigla je visok jednocifreni rast, dok su mlečni proizvodi zabeležili jednocifreni rast. Konditorski proizvodi su zabeležili visok jednocifreni rast, dok su gotova jela i pomoćna sredstva za kuvanje zabeležili srednji jednocifreni rast.

Gledano po kanalima, organski rast maloprodaje iznosi 6,5 odsto. Prodaja e-trgovine porasla je za 13,4 odsto, dostigavši 17,1 odsto ukupne prodaje Grupe. Organski rast out-of-home kanala iznosi 15,9 odsto.

Zona Evropa

Rast u evropskoj zoni podržan je rastom cena, snažnim razvojem e-trgovine i kontinuiranim oporavkom out-of-home kanala. Zona Evrope zabeležila je porast tržišnog udela u hrani za kućne ljubimce i ishrani za bebe.

Organski rast iznosi 8,2 odsto, uz rast cena od 10,6 odsto, dok je RIG -2,4 odsto. Prijavljena prodaja smanjena je za 0,2 odsto i iznosi 19,1 milijardi švajcarskih franaka.

Prognoza za 2024. godinu

Očekuje se organski rast prodaje od oko 4 odsto i umereno povećanje osnovne marže operativnog profita pri trgovanju. Takođe, očekuje se da će osnovna zarada po akciji u stalnoj valuti porasti između 6 odsto i 10 odsto.

Srednjoročni ciljevi za 2025. godinu predviđaju srednji jednocifreni rast organske prodaje i osnovni raspon marže operativnog profita od trgovanja od 17,5 odsto do 18,5 odsto do 2025. godine. Osnovna zarada po akciji u stalnoj valuti će porasti između 6 odsto i 10 odsto.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!