Proizvodnja hrane i pića

“Nestle” prvi put za 150 godina postojanja dobija aktivističkog investitora

Prvi put u više od vek i po postojanja najveće prehrambene kompanije na svetu, švajcarskog Nestlea, u vlasničku strukturu ušao je aktivistički investitor.

Aktivistički investitor je pojedinac ili grupa investitora (najčešće neki private equity fond ili poznati individualni investitor) koji na berzi kupe značajniji broj akcija i onda javnom kampanjom i pritiskom na postojeći menadžment traže mesto u tom menadžmentu, a sve u cilju podizanja efikasnosti poslovanja kompanije kako bi sama kompanija (i njihov udeo u njoj) postali vredniji.

Mete ovakvih investitora su obično dobre kompanije, koje su zapale u probleme.
Američki hedž fond “Third Point” u vlasnišvu Dana Loeba stekao je 1,3 odsto udela u kompaniji vredan 3,5 milijarde dolara. Novi deoničar odmah je počeo da deli saveta Upravi.

Fond predlaže povećanje marže s 15 na 18 do 20 odsto do 2020. godine, povećanje zaduženosti radi većeg otkupa akcija, prodaju poslovanja, koja ne spadaju u osnovnu delatnost, kao i prodaju 23 odsto udela u francuskoj kozmetičkoj kompaniji “L'Oréal”. U ponedeljak je cena akcija “Nestle”-a skočila četiri odsto.

“Retka je prilika naći biznis na nivou, koji ima “Nestle”, sa toliko puno mogućnosti za unapređenje”, navodi se u pismu “Third Pointa” akcionarima kompanije.

“Nestle” upravlja sa više od 2.000 brendova širom sveta i proizvodi sve od hrane za bebe preko slatkiša do kozmetike.

Novi akcionar smatra da bi bila dobra ideja da “Nestle” proda neke svoje delove, kako bi se usresredio na ono što je najprofitabilnije. Zato misle da bi kompanija trebalo da se reši biznisa sa slatkišima u SAD. Takođe, mišljenja su da bi profitni ciljevi trebalo da budu mnogo agresivniji, a povraćaj investitorima veći.

Za poslednjih pet godina, akcije “Nestle”-a skočile su 55 odsto, ali je to ipak mnogo slabije nego što su postigli ključni konkurenti “Unilever” i “Rekit Benkiser”. Vrednost njihovih akcija je u istom periodu udvostručena.

 

Izvor:B92

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!