Berza

Nervoza na svetskim berzama

Na globalnim berzama vlada frenetična rasprodaja akcija podgrejana pretnjama o širenju zapadnih sankcija na ruske energetske kompanije.

Istovremeno odsustvo znakova hlađenja rusko-ukrajinskog sukoba pritiska evro koji je produžio pad prema sigurnim valutama.

Strah od mogućeg uvođenja zabrane SAD i Evrope na izvoz ruske nafte i potencijalni posledični manjak ponude na tržištu vinuo je cenu evropske nafte Brent na 130 dolara po barelu, dok je američka WTI nafta skočila na 126 dolara.

Ovo poskupljenje će na potrošače delovati kao povećanje poreza, a mogući udar koji će imati na globalni ekonomski rast doveo je do toga da na terminskom trgovanju na Vol Stritu akcije u indeksnoj korpi S&P 500 potonu za 1,3 posto, dok je Nasdak indeks tehnoloških akcija pao za 1,7 procenata.

Prinosi na američke 10-godišnje obveznice spustili su se na najniži nivo od početka januara.

Panevropski indeks fjučersa EuroStoks 50 stropoštao se jutros za 3,0 odsto, a londonski FTSE fjučersi su pali za 2,7 procenata.

Na berzi u Tokiju, indeks Nikei je potonuo 3,4 odsto na 15-mesečni moinimum, dok je najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija MSCI, bez japanskih, izgubio 2,4 posto. Indeks najlikvidnijih kineskih akcija oslabio je za 2,3 procenta.

Dolar je ojačao delimično podržan snažnim prošlonedeljnim podacima o zapošljavanju, koji su samo učvrstili očekivanja na tržištima da će Federalne rezerve ovog meseca podići kamate. Dolarski indeks, koji prati vrednost američke valute prema korpi rivala, iznosio je prema poslednjim raspoloživim podacima 99,134 poena, i jači je za 2,3 procenta nego prošle nedelje.

Cena zlata, koje uživa status jednog od najsigurnijih utočišta u kriznim vremenima, porasla je za 1,1 procenat na 1.991 dolar po unci.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!