Projekti

Neophodno je pristupiti efikasnom rešavanju problema otpada

Rešavanje problema otpada je važan korak za društvo i životnu sredinu, kao i jedna od ključnih tema u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Na konferenciji „Zaštita životne sredine – Upravljanje otpadom“, u organizaciji Američke privredne komore (AmCham), kojoj su prisustvovali Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, ambasador SAD Kajl Skat i predstavnici kompanija članica AmCham-a, zaključeno da je uspostavljanje efikasnijeg regulatornog okvira za upravljanje otpadom od izuzetne važnosti za očuvanje životne sredine, kao i za proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji.  Na konferenciji se razgovaralo se o produženoj odgovornosti proizvođača u oblasti ambalaže i ambalažnog otpada, kao i u oblasti posebnih tokova otpada.

„Poslovna zajednica, odnosno privredni subjekti, važan su partner Ministarstva zaštite životne sredine u ostvarivanju zacrtanih ciljeva za unapredjenje životne sredine Srbije i dostizanje evropskih standarda u toj oblasti.” izjavio je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan. „Interes Srbije je bolja, zdravija  i čistija životna sredina. Uložićemo napor da brže rešavamo probleme i prepreke  na putu ka čistijoj  Srbiji“. Na tom putu pitanja zivotne sredine i privrede se dopunjuju.” rekao je Trivan.

“Ministarstvo zaštite životne sredine će stvarati zakonodavni i administrativni okvir za rešavanje problema u oblasti zaštite životne sredine, ali istovremeno i za otvaranje mogućnosti za razvoj zelene ekonomije. Baveći se perspektivom i budućnošću mi se bavimo i mogućim investicijama u životnoj sredini. Sklad životne sredine i privrede obezbediće i ekonomski prosperitet. Ministarstvo će posvetiti posebnu pažnju saradnji sa privredom, razmatrati izazove sa kojima se poslovni sektor suočava prilikom implementacije regulative i time kreirati prostor za nove investicije u oblasti životne sredine.”

Predsednik AmCham Odbora za životnu sredinu Dragan Lupšić je naglasio da je „neophodno da kroz sinergiju napora države, privrede i lokalnih samouprava doprinesemo razvoju propisa i njihovoj primeni, kako bi Srbija dostigla poželjne i održive ekološke ciljeve.“ Lupšić je dodao da bi „bilo korisno u celosti ustanoviti princip produžene odgovornosti proizvođača, kojim se odgovornost ne završava samo u trenutku puštanja proizvoda na tržište, već se produžava i nakon njegovog korišćenja, sve do trenutka kada nastaje otpad. Ovaj princip je najefikasniji i primenjuje se u svim državama EU“ i naveo da bi koristi od ovakvog sistema imali država, privreda i građani.

„SAD snažno podržavaju Vladu Srbije i njene napore u pridruživanju Evropskoj uniji, i sveobuhvatne reforme kroz koje Srbija dostiže evropske standarde u zaštiti životne sredine.“ izjavio je ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat, dodajući da su „zaštita životne sredine i upravljanje otpadom temelji moderne ekonomije“. „Srbija bi trebalo da investira još 15 milijardi evra u zaštitu životne sredine tokom narednih nekoliko godina i američke kompanije već uvode nove prakse u ovoj oblasti. Dok je privatni sektor produktivan ali i deo problema, on je takođe i ključan element za rešenje ovog problema. Kroz saradnju sa industrijom, činimo uslugu državi i postižemo optimalna rešenja.“ naglasio je ambasador Skat i poručio da se ovi „napori se ne tiču samo Vlade i industrije, već svakog od nas i našoj posvećenosti životnoj sredini.“

Na zaključku ove konferencije, podvučeno je da su naredni koraci unapređenje postojećih sistema produžene odgovornosti, investiranje u sakupljačku mrežu i reciklažu, kao i  podizanje kapaciteta komunalnog sektora i lokalnih samouprava. Upravljanje otpadom je jedno od glavnih pitanja kojima se bavi Odbor za životnu sredinu AmCham-a. Ovaj Odbor aktivno radi na podsticanju konstruktivnog i partnerskog odnosa poslovne zajednice, Vlade i drugih učesnika,  i unapređenju regulatornog okvira koji će podsticati održiv razvoj kompanija.  

Osoba za kontakt: Vladimir Krstevski, Executive Group, 060 70 71 093, vladimir_krstevski@eg.rs.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!