Energetika

Neophodne reforme u energetskom sektoru Srbije

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović sastala se u Oslu sa državnim sekretarom u Ministarstvu nafte i energetike Kraljevine Norveške Andreasom Bjelandom Eriksenom i direktorom Direktorata za vode i energetiku Kjetilom Lundom.

„Vlada Republike Srbije u potpunosti je posvećena reformi energetskog sektora kako bismo imali stabilan, održiv sistem i zdraviju životnu sredinu“, izjavila je posle sastanka ministarka Đedović. Istakla je da su na sastanku razmenili iskustva o tome kako da na održiv način planiramo ulaganja u naš energetski sektor i kako da na najbolji i najefikasniji način iskoristimo naše resurse.

„Naš  prvi cilj, na kome radimo sa norveškim partnerima, je da u naredne dve godine stabilizujemo energetski sistem. U tom smislu, uz ogromne napore određeni dobri rezultati su već vidljivi. Drugi cilj je srednjoročan,  planiranje energetske tranzicije na način da do 2030. godine imamo u sistemu više obnovljivih izvora energije, iz vetra, solara i hidro kapaciteta. Treći i finalni je dekarbonizacija energetike i stabilnost energetskog sistema do 2050. godine.“

Iskustvo Norveške kao energetskog giganta je dragoceno u procesu reforme našeg energetskog sektora, dodala je Đedović. Podsetila je da je Norveška pre 30 godina uvela profesionalni menadžment u energetske kompanije i stvorila povoljnu klimu za privatna ulaganja, na održiv način i način da njihovi energetski resursi pripadaju njihovim građanima odnosno da građani i privreda imaju najveće koristi „To je ono što Srbija želi, tome je Vlada posvećena“, poručila je Đedović.

FOTO-MRE

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!