Razvoj

Nemačkoj će u narednih četrdeset godina biti potrebno 260.000 stručnih radnika godišnje

Nemačkoj će u sledećih 40 godina trebati 260.000 stranih radnika godišnje kako bi nadoknadila manjak radne snage, proizlazi iz jedne studije Fondacije Bertelsmann.

„Nemačka će u budućnosti biti zavisna ne samo od useljenika iz zemalja Evropske unije, nego i izvan nje", stoji u studiji Fondacije Bertelsmann. U protivnom će se broj zaposlenih u Nemačkoj do 2060. godine smanjiti za 13 miliona.

Prema studiji koju su za Fondaciju Bertelsman sproveli Institut za istraživanje tržišta rada i Visoka škola u Coburgu, broj useljenika iz zemalja Evropske unije bi sa sadašnjih 250.000 godišnje mogao u sledećim godinama biti prepolovljen. Stoga se Nemačka mora pojačano orijentisati prema useljenicima izvan Evropske unije.„Trenutno svega 38.000 stručnjaka godišnje dolazi iz zemalja koje nisu članice EU-a. Taj broj bi se trebao povećati na 150.000", stoji u studiji.

Kao jedan od glavnih razloga drastičnog smanjenje stručnjaka navodi se odlazak u penziju generacije tzv. baby-boomera koji su rođeni između sredine pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka, prenosi Seebiz.

Studija već polazi od toga da će granica za odlazak u penziju biti podignuta na 70 godina i da će se ujednačiti broj muškaraca i žena koji rade. Studija političarima sugeriše da se zakon o useljavanju stručne radne snage, koji se trenutno nalazi u parlamentarnoj proceduri, što pre počne primenjivati punom snagom.

Prema informacijama Savezne agencije za zapošljavanje Nemačkoj, osim visokokvalifikovanih stručnjaka, nedostaju radnici sa srednjom stručnom spremom u tehničkom i građevinskom sektoru.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!