Razvoj

Nemačkoj će do 2030. godine nedostajati 6 miliona radnika

U Nemačkoj trenutno ima 1,4 miliona slobodnih radnih mesta. Procenjuje se da će toj zemlji do 2030. godine nedostajati šest miliona radnika.

Podaci za 2019. godinu pokazuju da najveće plate u zemlji imaju iskusniji doktori koji godišnje zarađuju oko 115.320 evra bruto, stručnjaci za prodaju ili akvizicije sa zaradom od 99.635 evra bruto, zatim direktori fondova 83.640 evra i doktori specijalisti sa 80.720 evra bruto godišnje. Među najplaćenijima su još i finansijsko-računovodstveni menadžeri, regionalni menadžeri prodaje i statističari.

S druge strane, najslabije su plaćeni radnici u kuhinji čija godišnja bruto plata iznosi oko 21.907 evra, frizeri 23.202 evra, konobari ili konobarice 23.620, radnici u call centru 25.200 i recepcioneri s godišnjom zaradom od 25.370 evra, preneo je Index.hr. Među najslabije plaćenim radnicima u Nemačkoj nalaze se još blagajnici, kuvari, zubarski asistenti, negovateljice i vozači.

Zakonom o useljavanju stručne radne snage, koji stupa na snagu 1. marta 2020. godine Nemačka stvara mogućnost za zapošljavanje građana iz država van Evropske unije za kvalifikovanu stručnu radnu snagu. Stručnim radnicima mora prvo biti priznata kvalifikacija u Nemačkoj, a nakon toga apliciraju za vizu, prenosi Blic.

Zakon o useljavalju stručne radne snage će proširiti mogućnosti useljavanja radne snage u Nemačkoj. Pod stručnim licem podrazumeva se osoba sa najmanje dve godine stručne spreme, koja je u Nemačkoj prepoznata kao ekvivalentna. Ukida se ograničenje na zanimanja koja su deficitarna. Takođe se ukida tzv. ispit prednosti, što podrazumeva da pre svakog zapošljavanja stručnjaka iz treće zemlje više nije potrebno utvrđivati da li na raspolaganju stoji domaći ili evropski kadar.

Nemačka preduzeća traže kvalifikovanu radnu snagu, pre svega u oblasti zdravstva, nege i tzv. MINT zanimanjima (matematika, informatika, prirodne nauke i tehnika).

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!