Finansijske usluge

Nemačka zbog korone planira zaduženje od 160 milijardi evra

Nemački ministar finansija Olaf Šolc za iduću godinu planira novo zaduženje od najmanje 160 milijardi evra, znatno veće nego što je prvobitno predviđeno.

Toliki novac potreban je za ublažavanja posledica pandemije covida-19.

Prvobitno je Šolc za iduću godinu predviđao novo zaduženje od 96 milijardi evra, prenosi B92.

Od iznosa dodatnog zaduženja, približno 39,5 milijardi evra biće usmereno u podršku kompanijama čije je poslovanje pogođeno korona-krizom, pokazuje nacrt predloga budžeta za iduću godinu.

Oko 2,7 milijardi evra biće namenjeno nabavci vakcine, a iznos rezervisan za ublažavanje ukupnog uticaja pandemije povećan je za 10 milijardi, na 15 milijardi evra, pokazuje nacrt predloga budžeta.

Parlament je ove godine dopustio nemačkoj vladi neto novo zaduženje u iznosu do 218 milijardi evra za potrebe finansiranja mera spasavanja i podsticaja, suspendovavši ustavnu odredbu koja ograničava zaduživanje.

Ministar je u nedelju novinarima izjavio da će ukupan novi dug u 2020. i 2021. godini biti nešto iznad 300 milijardi evra, ne iznoseći pojedinosti.

U vladi procenjuju da će BDP u 2020. godini pasti 5,5 posto, nakon čega bi iduće godine trebalo da se oporavi, uz stopu rasta od 4,4 posto.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!