Industrija

Nemačka kompanija MTU otvara fabriku za proizvodnju delova za avione u Srbiji

Nemačka kompanija MTU iz Minhena planira da izgradi fabriku delova i motora za avione u Sremu.

U Beogradu je potpisan Memorandum o razumevanju između Privrednog društva MTU Aero Engines AG i Ministarstva privrede. Tim povodom je u Srbiji boravio član Upravnog odbora te kompanije Mihael Šrajeg.

Nemački aero-inženjerski gigant posluje 85 godina i ima pogone širom sveta.

"Danas je veliki dan za našu zemlju. U Srbiju je stigla najmodernija avio-industrija. Jedna trećina letelica na celom svetu ima delove fabrike MTU. Ovo je veliki projekat za nas. Projekat koji znači novi visoko-tehnološki život. Srbija se vraća ne nebo svetske i evropske avio-industrije", izjavio je predsednik Aleksandar Vučić, posle sastanka sa vodećim ljudima ovog nemačkog giganta.

Vučić je naveo i da će ugovor o izgradnji modernih postrojenja biti potpisan u junu. Kako navodi, proizvodnja će se pokrenuti verovatno u Staroj Pazovi, gde će se graditi fabrika. U prvoj fazi biće zaposleno oko 450 ljudi.

MTU razvija, proizvodi i pruža servisnu podršku za vojne i civilne vazduhoplove. MTU "Aero Engines" je ranije bio poznat kao MTU "Munchen".

Na tržištu su poznati po tome što proizvode 14 civilnih i 9 avionskih motora. Pored pogona u Minhenu, proizvodne pogone imaju širom sveta. Fabrike su im u Roki Hilu (SAD), Vankuveru, Poljskoj, Kini i Dalasu u Teksasu (SAD).

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!