Razvoj

Nemačka će uložiti 130 milijardi evra u oporavak privrede

Usvajanje konjunkturnog paketa Nemačku bi trebalo da izvuče iz najteže recesije nakon Drugog svetskog rata. Cilj je da se podstaknu privredne aktivnosti koje su obustavljene ili redukovane proteklih meseci zbog korona-krize.

Od 1. jula do 31. decembra 2020. PDV se snižava sa sadašnjih 19 na 16 odsto. A povlašćena stopa PDV sa sedam na pet procenata. Ona važi na primer za namirnice i drugu robu svakodnevne potrošnje. Cilj te mere je podstaći potrošnju. Samo ta mera će nemačku vladu da košta 20 milijardi evra. Snižavanje stope PDV je najveće iznenađenje novog paketa.

Planira se isplata bonusa od 300 evra za svako dete koje ima pravo na dečiji dodatak.

Vlada je odlučila da mnogo izdašnije nego do sada podstakne prodaju električnih vozila. Za e-automobile čija neto cena iznosi maksimalno 40.000 evra, "premija za okolinu" porašće sa sadašnjih 3.000 na 6.000 evra. S podsticajima mogu da računaju i proizvođači. Vlada će s 2,5 milijardi finansirati izgradnju mreže punionica za baterije e-vozila, odnosno za istraživanje i razvoj e-mobilnosti.

Pomoć će dobiti i preduzeća koja se bave javnim prevozom u nemačkim gradovima – radi se o 2,5 milijardi evra, prenosi B92.

S dodatnom finansijskim pomoći mogu da računaju privredne grane i firme koje je pogodila korona-kriza. Radi se o pomoći ukupnog obima od 25 milijardi evra. Cilj je da se spreče stečajevi, pogotovo u manjim i srednje velikim kompanijama. Pomoć će se isplaćivati za mesece jun, jul i avgust – i to za privredne grane kao što su ugostiteljstvo i turizam, ali npr. i za sportske klubove u nižim ligama. Vlada se takođe obavezuje da će im nadoknaditi fiksne troškove u iznosu do 150.000 evra za maksimalno tri meseca.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!