Svet građevinarstva-nekretnina

Nekretnine u Srbiji sve privlačnije strancima

Tržište nekretnina u Srbiji je veoma zanimljivo i sa velikim potencijalom, rekli su predstavnici stranih kompanija koje posluju u našoj zemlji.

Tržište nekretnina u Srbiji ima dosta potencijala za razvoj u budućnosti, smatra Endrju Pirson, izvršni direktor konsultantske kuće za nekretnine Jones Lang LaSalle (JLL) za Centralnu i Istočnu Evropu (CIE). 

Pirson je na Trećoj srpskoj konferenciji o razvoju nekretnina i infrastrukture rekao da je u poređenju sa ostatkom CIE, srpsko tržište nekretnina još uvek u ranim fazama i da je i dalje malo za velike međunarodne kompanije, kao što je JLL, zbog čega njegova kompanija posluje širom regiona. 

Izvršni direktor konsalting kompanije Atrium Roman Klot je rekao da je sprsko tržište nekretnina izuzetno zanimljivo zbog priliva dosta investicija i velike tražnje za nekretnina. 

Direktorka u britanskoj Poseidon grupi Ivana Rajković zadužena za transakcije i portfolio menadžment i upravljanje investicijama je kazala da se posebno bave ritejl parkovima, šire svoj porftelj u Srbiji, kao i da su posebno ponosni na posednju investiciju ritejl Capitol park Rakovica. 

Direktorka (CEO) u firmi Alumil YU Industry A.D. Rita Lozinski je kazala da su u Srbiji prisutni od početka devedesetih godina, a da su početkom 2000- tih počeli i da investiraju u našoj zemlji, izgradnjom fabrike za proizvodnju aluminijumskih profila. 

Jagoda Dokić iz TGI grupe, organizatora konferencije, rekla je da u Srbiji postoje veliki pomaci kada je reč o investiranju u nekretnine i infrastrukturu, ali i da su na tom skupu mogle da se čuju i razne ideje kako rešiti određene probleme.  Ona je izrazila očekivanje da će biti nastavljeno rešavanje problema u toj oblasti i istakla da je ovogodišnji skup bio veoma uspešan u tom smislu. Podsetila je da je konferenciju otvorila potpredsednica vlade i minstarka građevinarstva, sabraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, da je na otvaranju bilo više od 220 učesnika, kao i da su govornici bili eminentni stručnjaci. 

Dokić je kazala da su procenitelji veoma važni za razvoj nekretnina i infrastrukture u Srbiji. Ona je kazala da je bilo fantastičnih prezentacija i izrazila očekivanje da će i naredne godine na konferenciji biti tako dobar odzvi svih koji se bave tom oblašć u Srbiji. 

Rukovodilac Službe za razvoj nekretnina u Erste banci Aleksandra Čupić ukazuje da postoji novi model ritelj parkova.  Ona je rekla da je učešće tzv. javnih površina bilo manje u ritelj parkovima nego što je danas i da sada kupac u ritelj park ide ne samo u kupovinu, već da provede slobodno vreme.  

Navela je da je Erste banka lider u delu finansiranja nekretnina i da je bila prva banka koja je počela sa finansiranjem ritelj parkova još 2008. Erste banka trenutno finansira više od polovine ritelj parkova i tržne centre u Srbiji. Ona je na konferenciji govorila o tome kako banke vide novi koncept ritelj parkova i tržnih centara, kako bi se našao zajednički model u pogledu moućnosti da se zadovolje investitori i banke. 

Advokat Ivan Petrović iz Kancelarije "Partner, Janković Popović Mitić", kaže da je dobro što se ta konferencija organizuje početkom godine, jer je to pravi trenutak za poznatstva i pravljenje planova.  Petrović kaže da je još uvek potrebna mnogo bolja saradnja između centralne vlasti i lokalnog nivoa, kao i da treba edukovati zaposlene u opštinama i gradovima, a posebno službenike angažovane na izdavanju građevinskih dozvola, kako bi se otklonila 'uska grla', koja potiču od nerazumevanja ili nepoznavanja propisa ili straha i izbegavanja odgovornosti. 

Advokat Nenad Stanković iz Kancelarije "Partner, Stanković&Partner Law Office", takođe, kaže da postoji veliki potencijal za razvoj nepokretnosti i da je ta oblast značajna za unapređenje poslovne klime u Srbiji. Rekao je da pravni aspekti u oblasti nekretnina nikada nisu dovoljno harmonizovani ni konzistentni i da je važno da se stalno radi na tome, zbog čega treba nastaviti reforme. 

Dodaje da nije samo potrebno promeniti zakone već i način razmišljanaj, posebno državne uprave koja treba da bude okrenuta rešavanju problema.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!