Finansijske usluge

Negativne kamate ECB-a koštale banke više od 20 milijardi evra

Evropske banke su prebacile 21,4 milijarde evra svojih prihoda Evropskoj centralnoj banci (ECB) tokom pet godina od perioda uvođenja negativnih kamatnih stopa.

ECB je 11. juna 2014. godine uvela negativnu kamatnu stopu na depozite od minus 0,1 odsto s ciljem da odvrati banke od "čuvanja i okamaćivanja" novca i nastojeći da podstakne njihovu kreditnu i investicionu aktivnost i stimuliše ekonomiju.

Trenutno, negativna kamatna stopa na depozite položene u ECB iznosi minus 0,4 odsto za 17 zemalja evrozone, prenosi CNBC.

Samo u 2018. godini evropske banke su platile rekordnih 7,5 milijardi na ime deponovanja viška novca kod centralne banke, odnosno uplaćivale su 21 milion evra dnevno ECB-u, navodi se u izveštaju otvorene bankarske platforme "Deposit Solutions" sa sedištem u Hamburgu.

Nemačke banke učestvuju sa trećinom (33 odsto) u ukupnim troškovima po osnovu depozita u evrozoni od 2016. do 2018. godine, dok francuske banke učestvuju sa još 24 odsto, a holandske sa 13 odsto, prenosi Tanjug.

Izveštaj, koji analizira podatke ECB, pokazuje i da su te naknade imale značajan uticaj na profitabilnost banaka, i da su u prošloj godini prouzrokovale pad profita od 4 odsto.

Nemačke banke su ponovo ponele najveći teret među vodećim ekonomijama, izgubivši 9 odsto profita.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!