Agro svet

Nedimović: Postignut dogovor sa Rusijom o nadzoru i fitozaštiti voća

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović u Moksvi je postigao punu saglasnost sa ruskim zvaničnicima o koordinaciji inspekcijskog nadzora i fitozaštite voća, kako bi se sprečile eventualne zloupotrebe. Postignuta je saglasnost o implementacije integracije softverskog sistema fitozaštite voća, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede.

Ministarstvo poljoprivrede je 21. septembra demantovalo pisanje pojedinih medija da je ograničen izvoz srpskih proizvoda na tržište Ruske Federacije. Pojedini mediji su tog dana objavili da bi Ruska fitosanitarna inspekcija (Roseljhoznadzor) mogla da ograniči uvoz voća iz Srbije, jer je u poslednje vreme otkriveno više slučajeva zaraženih proizvoda.

U prvih osam meseci 2017. godine izvoz povrća iz Srbije u Rusiju bio je veći za 22 odsto nego u istom periodu 2016. godine, a izvoz voća bio je veći za 10 odsto, precizira se.

"Konkretno, u avgustu smo imali oko 1.200 pošiljaka, dok smo za pomenutih 12 pošiljaka u dnevnoj komunikaciji sa kolegama iz ruske nadležne inspekcije koje ćemo i obavestiti o rezultatima analiza istih. Svakako, ukoliko bude potrebe, inspektori Roseljhoznadzora su pozvani da u svakom trenutku dođu u Srbiju i zajedno sa srpskim kolegama analiziraju sve sporne tačke" navedeno je u saopštenju.

Izvor: Tanjug

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!