Finansijske usluge

NBS: Udeo problematičnih kredita smanjen na 5,21 odsto

Prema podacima Narodne banke Srbije, učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima bankarskog sektora Srbije smanjeno je na 5,21 odsto na kraju juna.

“To je najniži nivo učešća problematičnih kredita otkada se prati taj pokazatelj”, rekla je guvernerka NBS Jogovanka Tabaković na konferenciji za medije. Inače, nivo problematičnih kredita je u maju bio smanjen na 5,4 odsto.

Nivo deviznih rezervi dostigao je 12,1 milijardu evra u bruto iznosu krajem juna odnosno više od 10 milijardi evra neto, što predstavlja najviši nivo otkada se ti podaci prate, reklaje Tabaković na prezentaciji „Godišnjeg izveštaja o stabilnosti finansijskog sistema za 2018. godinu” NBS.

„Tako visok nivo deviznih rezervi obezbeđuje sigurnost ne samo u stabilnim uslovima već i slučaju potencijalnih šokova iz okruženja”.

Tabaković je rekla da je zajedno sa najnovijom intervencijom NBS bila neto kupac ukupno 1,6 milijardi evra, čime su dodatno ojačane devizne rezerve zemlje. Devizne rezerve su na kraju decembra 2018. godine iznosile 11,3 milijarde evra.

Tabaković ističe, takođe, da je tokom proteklih šest godina NBS držala inflaciju u Srbiji pod kontrolom i da je ona prošle godine u proseku iznosila dva odsto, kao i da su srednjoročna inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede ostala su usidrena.

Samo u toku 2018. godine odboreno je, navodi, više od 240 milijardi dinara novih investicionih kredita, što je najviši iznos do sada.

“Posebno nas raduje rast dinarske štednje, koja je danas gotovo četiri puta veća nego na kraju 2012. godine, a u julu ove godine premašila je 70 milijardi dinara”, rekla je Tabaković.

„To jeste odraz većeg poverenja građana u domaću valutu. Niska i stabilna inflaacija i oprezno vođenje monetarne politike, stabilan bankarski šitem i povoljna fiskalna kretanja pozitivno su doprinela održavanju i jačanju otpornosti domaćeg finansijskog sistema i makroekonomskoj stabilnosti zemlje”, naglasila je Tabaković.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!