Finansijske usluge

NBS stopirala prodaju “Telenor banke”

Narodna banka Srbije nije dala dozvolu za preuzimanje banke u Srbiji, koju je osnovao mobilni operater “Telenor”.

Bugarski fond "River stiks kapital" neće postati vlasnik “Telenor banke”, jer Narodna banka Srbije nije dala dozvolu za preuzimanje većinskog paketa akcija ovdašnje banke u vlasništvu telekomunikacionog operatera.

“NBS nije odobrila navedenom fondu preuzimanje većinskog paketa akcija u “Telenor banci”, odnosno nije dala prethodnu saglasnost za sticanje vlasništva u banci, s obzirom na to da je na osnovu podnetog zahteva i dokumentacije utvrdila da ne ispunjava uslove utvrđene propisima Republike Srbije”, rečeno je "Večernjim novostima" u NBS.

I u kompaniji "Telenor" potvrdili su da nije dobijena saglasnost za strateško partnerstvo sa fondom "River stiks kapital" u “Telenor banci”, koja podrazumeva preuzimanje 85 odsto akcija banke.

“Strateško partnerstvo sa fondom "River stiks kapital" je važan korak, jer želimo dalje da razvijamo poslovanje “Telenor banke” i portfolio usluga koje nudimo”, rekla je Ingeborg Ofsthus, generalna direktorka "Telenora" u Srbiji i predsednica Upravnog odbora Telenor banke. "Telenor" veruje da partnerova reputacija, ekspertiza i iskustvo poslovanja u finansijskom sektoru predstavljaju vrednost za buduće poslovanje banke.

U pisanom odgovoru "Novostima" oglasio se i Elvin Guri, generalni direktor investicionog fonda "River stiks kapital", najavljujući da će nastojati da svoju investiciju ostvare.

“Duboko verujemo u potencijal “Telenor banke” i želimo da uđemo na bankarsko tržište Srbije kao novi investitor”, navodi Elvin Guri. “Nastavićemo da razgovaramo sa nadležnim državnim institucijama, s ciljem da pronađemo najbolje rešenje. Uvereni smo u uspeh ovog partnerstva i da će ono doneti nove benefite i korisnicima “Telenor banke” i srpskom tržištu.

Kompanija "Telenor" osnovala je “Telenor banku” 2014. godine, kupivši tadašnju “KBC banku”, bez klijenata, koje je preuzela “Sosijete ženeral banka”. "Telenor" je, na ovaj način, praktično kupio bankarsku licencu za poslovanje u Srbiji. Iako kupoprodajna cena nije obelodanjena, kompanija je istakla da je ukupna investicija za uspostavljanje prve onlajn mobilne banke u regionu bila oko 40 miliona evra. Banka ima više od 350.000 korisnika.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!