Žensko preduzetništvo

Nastavlja se projekat „Ravnopravno u lancu vrednosti“

U Svečanoj sali Skupštine grada Beograda održana je završna konferencija projekta „Ravnopravno u lancu vrednosti“, koji je realizovalo Udruženje poslovnih žena Srbije (UPŽ), uz institucionalnu podršku Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, a podršku u implementaciji projekta pružila je ambasada Kraljevine Holandije. Partneri na projektu su bili Savet stranih investitora (FIC) i Američka privredna komora u Srbiji (AmCham).

Na završnoj konferenciji su predstavljeni rezultati projekta „Ravnopravno u lancu vrednosti“, čija je realizacija započeta tokom prošle godine sa ciljem promocije uključivanja malih i mikro kompanija u lanac vrednosti velikih korporacija, kako bi se njihovo samozapošljavanje učinilo održivim i time ojačali ekonomski kapaciteti žena u Srbiji, u skladu sa 5. Principom Ujedinjenih nacija za osnaživanje žena.  Prezentovanje rezultata potkrepljeno je prikazivanjem kratkog filma u kojem su obuhvaćene sve aktivnosti realizovane tokom projekta, od inicijalne konferencije, izložbi i B2B susreta, do radionica organizovanih u Beogradu, Zrenjaninu i Valjevu. U okviru konferencije, održana je i izložba proizvoda i usluga članica UPŽ Srbije, tokom koje je organizovano umrežavanje firmi članica Udruženja, kao potencijalnih dobavljača, sa  velikim kompanijama  - potencijalnim kupcima.  U okviru projekta, Udruženje je pripremilo katalog proizvoda i usluga svojih članica koji je ovom prilikom distribuiran predstavnicima kompanija u cilju da im se na najbolji način predstave potencijali saradnje.

 

U okviru projekta ustanovljeno je i prvi put dodeljeno specijalno priznanje pod nazivom „Rodno najsenzitivnija kompanija“. Priznanje se dodeljuje kompanijama koje pružaju najbolje primere za uključivanje u lance vrednosti, a prvi dobitnici su Delta Holding, Ikea Srbija, Avon Srbija, Vip mobile i UniCredit banka.

“UPŽ Srbije se bavi temom uključivanja žena u lanac dobavljača kao delom društveno odgovornog ponašanja velikih kupaca, od 2016. godine. Tek sa ovim projektom, započetim 2018. godine napravili smo značajnije pomake, pre svega, u promociji samog koncepta u široj javnosti i u poslovnom sektoru posebno. Uradili smo mnogo na prezentaciji potencijala ženskih preduzeća kroz fantastičan katalog proizvoda i usluga naših članica koji je dostupan i online. O tome smo informisali sve potencijalne korisnike preko njihovih poslovnih udruženja kao što su AmCham, Savet stranih investitora, ali smo dodatno uključili i Forum za odgovorno poslavanje i Srpsko–francusku komoru, Nemačko-srpsku prvirednu komoru i udruženje italijanskih privrednika Cofindustrija, koji su izuzetno pozitivno reagovali na ovu inicijativu. Sve to ohrabruje, ali i ukazuje da je put do pune realizacije cilja dug. Problem su dosta birokratizovane strukture u korporativnom sektoru i nemogućnost da se brzo utvrdi odgovarajući nivo odlučivanja za ova pitanja unutar korporacije. Ipak, nešto se promenilo, velike kompanije postepeno postaju svesne da rodna ravnopravnost nije samo postavljanje  žena na pozicije odlučivanja unutar kompanija već  da se ostvaruje i kroz brigu o lokalnoj zajednici zato što to omogućava održiv i inkluzivan razvoj, o kojem sve veći broj korporacija vodi računa. Tako se stvara jedinstven eko sistem na dobrobit svih i naš zadatak na promociji win-win koncepta uključivanjem žena u lanac dobavljača se nastavlja jer to donosi novi kvalitet kako  za korporacije, tako i za tzv. malu privredu i lokalnu zajednicu“, rekla je obraćajući se skupu u ime organizatora, potpredsednica Udruženja poslovnih žena Srbije, Olivera Popović.

 

“Današnja konferencija je značajna jer želimo da ukažemo na važnost povezivanja velikih kompanija sa malim preduzećima u vlasništvu žena. To je značajno jer je to interes i privrede i društva, pošto bez pružanja jednakih šansi svima nema daljeg razvoja ni prosperiteta. Želimo da motivišemo velike kompanije da uključuju preduzetnice i ženske firme u lanac vrednosti, ne zato što je to “društveno poželjno”, već zato što u tom eko sistemu svi uključeni akteri ostvaruju konkretne benefite dajući direktan doprinos održivoj ekonomiji”, izjavila je obraćajući se učesnicima konferencije Ljiljana Lončar, savetnica potpredsednice Vlade za rodnu ravnopravnost. 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!