Društvo

Nastavak razvojne saradnje Vlade Srbije i tima UN

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i stalna koordinatorka UN u Srbiji Fransoaz Žakob sastale su se kako bi nastavile i konkretizovale razgovore započete početkom godine o modalitetima saradnje u periodu 2021-2025. i budućoj podršci tima Ujedinjenih nacija u Republici Srbiji.

Joksimović je ukazala na značaj espertize i iskustva koju poseduju UN agencije u brojnim oblastima, a posebno u oblastima ljudskih prava, zdravstva, pitanja najšireg socijalnog uključivanja, rodne ravnopravnosti, migracija itd.   

Ukazujući da je u procesu pripreme dokumenta „Partnerstvo za razvoj: prioriteti za međunarodnu pomoć za period do 2025. godine“ naročita pažnja posvećena oblastima koje su deo sprovođenja ciljeva održivog razvoja i Agende UN 2030, istakla je da na ovaj način
Vlada Srbije šalje jasnu poruku u kojim oblastima posebno prepoznaje značaj saradnje sa međunarodnim partnerima, uključujući i UN agencije, čime se stvaraju pretpostavke za veće efekte i uticaj njihove pomoći.

Žakob je izrazila zadovoljstvo zbog otvorenog i proaktivnog pristupa koji su institucije Republike Srbije preduzele sa ciljem identifikacije ključnih razvojnih prioriteta u narednom periodu.

Ona je dodala da će u narednom periodu tim UN u Srbiji sa nacionalnim institucijama aktivno raditi na pripremi usaglašenog Okvira saradnje, a koji će definisati konkretne oblasti saradnje sa institucijama Republike Srbije u kontekstu sprovođenja reformi koje su od značaja kako za proces evropskih integracija, tako i za ostvarivanje politike održivog razvoja Republike Srbije.

U tom smislu, Žakob se zahvalila na podršci koju Ministarstvo za evropske integracije pruža UN timu u Srbiji u sprovođenju njihovih aktivnosti, i istakla važnost proaktivnog učešća i ostalih ministarstava i drugih institucija u procesu pripreme novog Okvira saradnje.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!