Industrija

"Napred" objavio nameru preuzimanja "Energoprojekta"

Kompanije “Napred razvoj”, “Napred”, “Jopag AG” i “Montinvest propertis” i Dobroslav Bojović objavili su nameru preuzimanja dva zavisna preduzeća beogradskog “Energoprojekta” – “Energoprojet Entel” i “Energoprojekt Garant”. Ta povezana lica su u petak objavila i nameru da preuzmu 64,68 odsto akcija “Egoproprojekt holding”.

Obaveza ponuđača je da u roku od 15 dana podnese zahtev Komisiji za hartije od vrednosti za odobrenje objavljivanja ponude za preuzimanje akcija “Energoprojekta”.

Komisija je, kako je objavio Blic, u postupku vanrednog nadzora utvrdila da su Dobrosav Bojović, vlasnik firme “Napred razvoj”, i lica povezana s njim skriveni kupac 5,81 odsto akcija “Energoprojekt holding”.

Postupak vanrednog nadzora je pokrenut na zahtev uprave “Energoprojekta”, koja je sumnjala da su Bojović i povezana lica na Beogradskoj berzi kupili više od 25 odsto akcija “Energoprojekta”, a da nisu dali ponudu za preuzimanje preostalih akcija, na šta ih obavezuje zakon.

Tim povezanim licima je Komisija oduzela pravo glasa na osnovu vlasništva nad akcijama “Energoprojekta”.

Generalni direktor “Energoprojekt holding” Vladimir Milovanović smatra da mali akcionari treba da sačekaju sa eventualnom prodajom svojih akcija dok tužilaštvo i sud ne završe započete postupke, kojima se utvrđuje da li su akcije te kompanije kupovane nezakonito.

Republika Srbije je vlasnik 33,58 akcija “Energoprojekta”, “Napred razvoj” poseduje 24,38 odsto udela, a “Montinvest propertis” 5,1 odsto.

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!