Energetika

Nakon zabrane uvoza iz Rusije, ugalj poskupeo u EU

Cene uglja u Evropi nastavljaju rast dostižući 303 dolara po toni, nakon što je Evropska komisija objavila zabranu uvoza ruskog uglja.

Indeks API2, koji predstavlja referentnu vrednost za evropske cene uglja, prema podacima sa terminskog tržišta uglja u Roterdamu skočio je za 12,5 procenata na 295 dolara po toni nakon što je predsednica EK Ursula fon der Lajen objavila zabranu uvoza ruskog uglja.

Cene ovog energenta su nastavile rast za dodatnih 4,5 posto u odnosu na zatvaranje berze u utorak, na 303 dolara po toni, prenosi B92.

Ugalj za isporuku u maju i junu ove godine (fjučers ugovori) trguje se po ceni od 325 i 323 dolara po toni, respektivno.

Prema briselskom istražvačkom centru Brojgl, ruski ugalj je 2020. godine činio 54 posto ukupnog uvoza uglja Evropske unije, dok je njena zavisnost od ruskog termalnog uglja koji se koristi za proizvodnju električne energije iznosila 70 procenata.

U Evropskoj uniji je ugalj prošle godine učestvovao sa 15 odsto u proizvodnji električne energije, dodaje se u informaciji.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!