Finansijske usluge

Najrazvijenije zemlje povećale zlatne rezerve za 74 odsto

Prema podacima Svetskog saveta za zlato, tokom 2018. godine dostignut je drugi najviši godišnji nivo deviznih rezervi u zlatu kad su u pitanju najrazvijenije zemlje sveta.

U odnosu na godinu dana ranije, nacionalne banke kupile su čak 74 odsto više zlata.

Tokom proteklih šest godina, Centralna banka Rusije kupovala je velike količine zlata. U 2017. godini, ta zemlja je istisnula Kinu sa liste pet najvećih vlasnika zlata.

Što se tiče zemalja sa najvećim deviznim rezervama u zlatu na prvom mestu su SAD, prenosi B92.

1. Sjedinjene Države

Vasington navodno drži najveće svetske zlatne rezerve od 8.407 tona. To čini više od 75 odsto nacionalnih deviznih rezervi.

Američki Fed nije bio tako aktivan u kupovini zlata kao druge zemlje, kako bi sprečio devalvaciju dolara.

2. Nemačka

Nemacka Bundesbank trenutno poseduje 3.483 tona zlata, što čini više od 70 odsto nemačkih deviznih rezervi.

Banka, takođe, pokušava da repatrira oko 674 tone zlata, koje čuvaju centralne banke Francuske i SAD. Očekuje se da će se repatrijacija zlata zemlje završiti do 2020. godine.

3. Italija

Sa 2.534 tona zlata u svojoj blagajni, Italija se spustila na treće mesto najvećih svetskih "čuvara" zlata.

Ta suma predstavlja skoro 70 odsto deviznih rezervi zemlje. Prema politici, koju je usvojila Banka Italije, zlato je najsigurnija investicija u vreme ekonomskih previranja i zaštita od nestabilnosti američkog dolara.

4. Francuska

U Parizu navodno ima 2.518 tona zlata, što čini oko 60 odsto ukupnih francuskih deviznih rezervi.

Francuska političarka Marin Le Pen u više navrata pozivala je na prestanak prodaje nacionalnog zlata, kao i za repatrijaciju svih francuskih poluga koje drže strane države.

5. Rusija

Prošle godine, Rusija je postala vodeći svetski kupac zlata sa neto kupovinom od 651,5 metričkih tona. Centralna banka Rusije je u februaru povećala devizne rezerve za 31,1 tona zlata, podižući svoje zalihe ovog plemenitog metala na 2.149 tona.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!