Ljudski resursi

Najbolji šefovi daju fleksibilno radno vreme, proizvoljne plate, odmor o trošku firme

Možda vam na prvu reč "voleti" i "šef" ne idu dobro zajedno, ali znajte da je i to moguće. Stefan Arstol, Filip Zifer, Mark Štofel i Li Mekatir svojim radnicima obezbeđuju slobodu u radu, fleksibilno radno vreme, odmor o trošku firme i mnoge druge pogodnosti kojima zaslužuju laskavu titulu najboljih šefova na svetu.

Stefan Arstol iz San Dijega je postao poznat široj javnosti, nakon što se pojavio u američkoj emisiji "Shark Tank", u kojoj je investitorima predstavio svoju startap-kompaniju "Tower", koja proizvodi daske za veslanje (paddle-board).

Arstol je u emisiju došao u japankama i šorcu, u društvu devojke u kupaćem kostimu i započeo svoje izlaganje krajnje samouvereno. Međutim, nakon toga se zbunio, počeo da muca i više nije mogao da izusti ni reč. Članica žirija Barbara Korkoran je rekla da je on "verovatno najgori prezentator kojeg je ikada srela".

Međutim, sve se dobro završilo za Stefana Arstola, nakon što mu je milijarder Mark Kjuban obećao finansijsku injekciju od 150.000 dolara u zamenu za 30 odsto udela. To je bio presudni trenutak uspeha mladog Arstola i od tada se kompanija "Tower" odlično razvija.

Javnost sada zna Arstola kao jednog od direktora koji imaju veoma neobičan stil rukovođenja.

Naime, on je pre dve godine u svojoj kompaniji uveo petočasovno radno vreme od 8 do 13 časova. Zaposleni rade bez pauze za ručak, ali primaju punu platu. Arstol kaže da je na taj način želeo da "im vrati život".

Petočasovno radno vreme, međutim, ne znači da zaposleni mogu da lenstvuju. Svakom novom radniku jasno stavlja do znanja da za to kratko vreme treba da obavi posao, koji se obično obavi za osam sati. U suprotnom mu preti otkaz. Dodatna stimulacija: pet odsto profita deli se među zaposlenima.

Filip Zifer takođe ima zanimljiv način upravljanja kompanijom.

Zajedno s Valdemarom Cajlerom osnovao je startap-kompaniju za prodaju veganskih kondoma. U njihovoj proizvodnji se ne koristi mlečni protein, uobičajeni sastojak lateksa. Prezervativi se pakuju u kesice za čips, zbog čega nikome ne treba da bude neprijatno da ih kupi u samoposluzi. Ideja se pokazala kao savršena - kompanija "Einhorn Products" ostvaruje promet od milion evra.

Zifer je ušao u posao sa uverenjem da zarađivanje ne treba da bude glavni cilj zapošljavanja, već da su važne druge vrednosti i da zaposleni sami treba da odlučuju koliko će zarađivati. Budući da nije želeo ni da im propiše koliko će sati raditi, u njegovoj kompaniji svako dolazi i odlazi kad hoće. Osim toga, nema utvrđenih pravila o godišnjem odmoru.

Međutim, u međuvremenu su se pojavili problemi jer neki zaposleni rade pet dana u nedelji, neki četiri, neki tri. Postavlja se pitanje da li ima smisla da neko radi samo tri dana, a dobija veću platu od onoga koji radi puno radno vreme? Da li je kreativcima potrebno više slobodnog vremena za razmišljanje? 

Zbog toga je nedavno uvedeno "Veće za plate". Postoji fiksni deo, koji zavisi od stepena obrazovanja i radnog iskustva. Na to dolaze dodaci, na primer, 600 evra više za one koji imaju decu. Na to svako može da doda onoliko koliko želi, ali prethodno mora pred skupštinom kompanje da obrazloži zašto treba da dobije taj novac.

Marku Štofelu su radnici važniji od šefa

Mark Štofel već četiri godine vodi švajcarsku softversku kompaniju Hauf-Umantis AG, koja razvija kompjuterske programe za regrutovanje osoblja. Međutim, na poziciju direktora nije došao na uobičajeni način. Naime, otkako ih je osnivač kompanije napustio, pre pet godina, zaposleni odlučuju o tome ko će biti predsednik upravnog odbora - demokratski i tajnim glasanjem.

Štofel je pre četiri godine osvojio 95 odsto glasova, ali to nije nikakva garancija da će ostati na toj poziciji. U međuvremenu kompanija ima 200 zaposlenih, koji svake godine ponovo glasaju. Poslednji put je bilo tesno: imao je samo 69 odsto glasova, a neophodne su bile dve trećine.

Analiza je pokazala da su zaposleni bili preopterećeni u uslovima naglog rasta i da su bili prepušteni sami sebi. Štofel je reagovao i uveo određene izmene, koje radnicima obezbeđuju veliku moć, uz pomoć čega mogu brzo da sagledaju probleme i da još brže reaguju.

Li Mekatir daje radnicima odmor o trošku firme

Li Mekatir se proslavio kao "najbolji šef u Velikoj Britaniji". Prošlog proleća ispunio je prostorije svoje turističke kompanije "Invasion" u Mančesteru i to lopticama u koje možete da uronite i opustite se kako bi zahvalio zaposlenima na njihovom radu. Iz istog razloga mogu povremeno da putuju o trošku kompanije, na primer, u Las Vegas, ali za to ne moraju da troše godišnji odmor.

Poslovne prostorije krase junaci stripova i filmova u prirodnoj veličini, na primer "Simpsonovih" ili "Ratova zvezda". Tu su i disko-kugla i specijalno ozvučenje, zahvaljujući kojima se u vreme praznika prostor pretvara u noćni klub.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!